• tik tok

LJUDI KOJI POMJERAJU GRANICE: Fantastična priča iz Tuzle, Re-SET i Sedinin Bazar uče nas humanosti

Sep 16, 2022

Sjajna priča razvija se nešto više od godinu dana u Tuzli. Aladin Kavgić, predsjednik Re-SET organizacije uz podršku platforme Sedinin bazar iz Čikaga pokrenuo je akciju kojom se pomaže osobama s teškoćama u razvoju da se školuju, ali i da rade.

Ovih dana aktivan je poziv NVO Re-SET svim zainteresovanim donatorima da podrže program stipendiranja i profesionalnog usavršavanja mladih osoba s teškoćama u razvoju. 

– Ovaj projekat smo pokrenuli od početka saradnje sa bosanskim zajednicama u Čikagu. Do sada smo podijelili 60 stipendija u iznosu od 100 dolara. Mlade stipendiramo najkraće tri mjeseca, a dalje zavisno od njihovog interesa i afiniteta, rekao je Kavgić za Ljudski.ba.

Naš sagovornik je i sam od rođenja osoba s teškoćama u razvoju. Ima cerebralnu paralizu, ali se kaže uvijek borio da djeluje samostalno i da bude koristan dio zajednice prenoseći vlastito iskustvo na mlađe generacije.

Dio svojih stipendista Re-SET povremeno ili dugoročno angažuje i za rad u asocijaciji, a za Ljudski.ba kažu da im je konačan cilj otvaranje zaštitne radionice u kojoj bi radio veći broj osoba sa smetnjama u razvoju.

– Ja sam nekoliko godina radio u jednoj NVO, ali sam stalno nekako guran u stranu. Naša je vizija da osobe s teškoćama u razvoju budu vidljive i da pokažu potencijal. Imamo jednu djevojku koja je kod nas stalno zaposlena, a koja sjajno crta i sada već puno radi za Kineze, ispričao nam je Kavgić.

Cijelu priču pročitajte na ovom linku

https://ljudski.ba/pozitiva/ljudi-koji-pomjeraju-granice-fantasticna-prica-iz-tuzle-re-set-i-sedinin-bazar-uce-nas-humanosti

(Ljudski.ba)