• tik tok

(FOTO) Dan osoba sa Downovim sindromom obilježen u Tuzli: Sve su to naša djeca

Mar 21, 2024

Foto: Balans

Velikim druženjem i zabavom, danas  je obilježen Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom u Klubu „Zmajevo srce“ u Tuzli. Učenici osnovnih i srednjih škola, stduenti, djeca iz vrtića, brojni građani, predstavnici vlasti i mnogi drugi, danas su posjetili klub. Razloga za slavlje je bilo duplo više jer je danas konobar Saša Šunjka proslavio i rođendan.

„Danas je poseban dan. Dan osoba sa Downovim sindromom i moj rođendan. Ja sam se rodio 21. marta. Ovdje gdje radimo, puno je lijepa atmosfera i nadam se da ćemo se širiti sa ovom pričom. Super je. Volim da radim. Slavimo i rođendane, pravimo disko. Ko želi da dođe, neka dođe“- poručuje Šunjka.

U smjeni sa njima je dana radila Irmela Peranović koja nam je kazala da se umorila od posluživanja velikog broja gostiju.

„Ja radim ovdje u klubu. I sutra radim. Poslužujem goste. Kada su veliki gosti, bude gužva. Lijepo nam je ovdje. Ovdje slavimo i rođendane i pjevamo“- ispričala je. Njihov gost je bila i 10-godišnja hana Vražalica, rodom iz Tuzl, a koja živi u Konjicu.

„Danas sam došla ovdje. Moja mama je defektolog i radi sa djecom sa Down sindromom i ja svakodnevno ih viđam. Družim se sa njim. Također, u razredu imam jednog prijatelja sa Downovim sindromom“- objašnjava nam.

Vrata ovog objekta danas su bila otvorena za sve ljude dobre volje i one koji žele podržati osobe sa Downovim sindromom.

„Kada pričate o ovom danu, odmah pričate o problemima sa kojima se ta populacija susreće i inkluziji. Upravo je Klub „Zmajevo srce“ najbolji primjer te inkluzije. Trudimo se da svake godine činimo neke dodatne napore. Potpisali smo memorandume sa par institucija, univerzitetom Finra i Zavodom za djecu sa posebnim potrebama i čekaju nas još neki. Ono što mi želimo je otići jošdalje ida klub postane centar za obuku osoba sa inavlidtetom za određena zvanja, a to su kuhari, konobari“- izjavio je Omer Isović iz Kluba „Zmajevo srce“. Ta obuka, nastavlja isović, zasnivala bi se na dvomjesečnom prkatičnom radu u objektu uz činjenicu da je Tuzli trenutno potrebno oko 200 konobara.

Da bi se posao proširio u ovom objektu, potrebno je mnogo toga uraditi.

„Mi još radimo samo jednu smjenu. Nije to na nivou da bi se to prioširilo. Ja bih lično volio ovdje imati 20 radnika. Međutim, treba imati preduslove za to, uvesti dvije smjene, mijenjati svijest građana da piju ovdje kafu. Trenutno imamo šest osoba, imamo prijava za kuhare i konobare, ali moramo naspram kapaciteta“- objašnjava Isović. Ono što daje tračak nade ovakvim i sličnim pričama u Tuzli je sve konkrentija pomoć od institucija vlasti.

„Nismo sretni samo zbog te sistemske podrške već zbog činjenice da u tom sistemu postoje ljudi koji ljudski pomažu. To nam je najvažnije“- ističe on.

Klub podržava Skupština TK i Vlada TK

„Meni je drago što je ovaj projekat zaživio u Tuzli i TK. Tuzla je uvijek preteča nekih pozitivnih stvari. Bitno je što su ovo prepoznale institucije i da ima institucionalnu podršku Skupštine TK, Vlade TK, Grada Tuzle“- rekaoje Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK i dodao da “sve su to naša djeca“.

Kroz različite vidove pomoći, svoj doprinos daje i Grad Tuzla. Jedna linija podrške vezana je za sufinansiranje režijskih i administrativnih troškovam, a druga je vezana za projekte i manifestacione aktivnosti.

„Grad Tuzla pokazuje svoju empatiju prema osobama sa poteškoćama u razvoju, prema organizacijama koje pružaju pomoć za kvalitetnijim životom i inkluzijom sa osobama sa poteškoćama u razvoju, a što je ovdje praktično i slučaj“- mišljenja je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Inače, vrijedna ekipa „Zmajevog srca“ pozvana je 24. aprila u ambasadu Kraljevine Nizozemske u Sarajevu gdje će biti upriličen prijem u povodu Kraljevog dana. Na tom prijemu, vrijedni konobari i konobarice, posluživat će goste.

(Nataša Tadić)