• tik tok

Duško Maletić optužen za krijumčarenje migranata

Apr 19, 2024

Foto: Ilustracija

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maletić Duška, zv. “Pekar”, rođenog iz Čelinca zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se tereti da je radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njemu poznatim osobama, na području Sarajeva preuzeo grupu od 18 ilegalnih migranata državljana Afganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici sa Republikom Hrvatskom, a radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

Navedene aktivnosti suprotne su odredbi člana 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli, a optuženi je znao i bio svjestan da migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama Evropske unije.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven od strane policijskih službenika Granične policije BiH, na širem području Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao otkriveni ilegalni migranti.

Optuženi se tereti  da je, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao omogućiti prelazak osamnaest osoba preko državne granice, a koje nisu ispunjavale uslove za zakonit prelazak granice sa teritorije BiH na teritoriju Republike Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelazak državne granice, čime je počinio krivično djelo – krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Balans/Tužilaštvo)