• tik tok

Dodik se sastaje sa Lavrovom i Putinom

Jun 4, 2022

Izvor fotografije: newsrnd.com

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH najavio je danas u Šipovu da će se u utorak u Beogradu sastati sa Sergej Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije. Dodik je najavio i susret sa Vladimirom Putinom 17.juna u Rusiji. Kako je kazao Dodik, ruski ambasador Igor Kabluhov, u ime organizatora ga je pozvao na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu.

Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da se situacija oko posjete Lavrova komplikuje,  ali očito je da će šef ruske diplomatije stići u glavni grad Srbije. Milorad Dodik je danas kazao da je Republika Srpska stabilna te da ima svoj put, očito se ne plašeći izrečenih sankcija.

„ Moje je da vama ovdje, našem narodu obezbjedim stabilnost. Danas je Republika Srpska stabilna. Danas Republika Srpska pokazuje, pored silnih nastojanja na unutrašnjem planu od strane muslimana, a i na vanjskom planu od strane stranaca, Britanaca, Amerikanaca, sada i Nijemaca, zna naći odgovor da ostane stabilna. Ja to uvijek mjerim po tome: Šta da sam prihvatio sve što su rekli ovi sa zapada? Da li bi ovdje bilo bolje? Ja garantujem da ne. Bilo bi gore. Dakle, ostajemo naši, svoji, Republika Srpska ima svoj put“- izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentarisao je potvrdu Dodika o sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Beogradu.

“Prošli put kada je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, dolazio na Balkan, član Predsjedništva BiH se sastao sa njim u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a sada najavljuje sastanak u Beogradu. Zašto Lavrova nije pozvao u posjetu i sastanak u Banju Luku, Sarajevo, Istočno Sarajevo ili bilo gdje u Republici Srpskoj i BiH?” upitao je Borenović.

Na najavljene sastanke se osvrnuo i Dodikov koalicioni partner i predsjednuk Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić te rekao da će to izazvati  negativne refleksije sa zapada, ali će biti od koristi za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

( Balans)