• tik tok

Dječija nedjelja: Tuzlanski đaci učili Brajevo pismo

Oct 3, 2022

Učenici Osnovne škole “Miladije” danas su u Tuzli imali priliku upoznati se sa Brajevim pismom koje su im preznetirali članovi Udruženja građana oštećnog vida u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli.

Ova aktivnost je organizovana kao početak obilježavanja Dječije nedjelje, a cilj je unaprjeđenje društvene brige o djeci, ali i podsticanje privrednih društava, poslodavaca i drugih pravnih i fizičkih lica na obaveze uplate sredstava na ime Dječje nedjelje u toku oktobra. Dječija nedjelja se  obilježava od 3.do 9.oktobra u FBiH. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK, u saradnji sa organizacijama koje se bave unaprjeđenjem ukupne društvene brige o djeci, uradilo je Program obilježavanja na području Tuzlanskog kantona, a edukacija o Brajevom pismu je jedna od prvih aktivnosti.

“Cilj je pokazati djeci da imaju i druga pisma sa kojim se oni ne susreću. Taktilno pismo kojim se koriste slijepe osobe kako bi čitale. Tu su i audio knjige, ali one nisu ograničene za slijepe samo kao što se slučaj sa Brajevim pismom”- kazala je Almedina Hodžić iz Udruženja građana oštećnog vida iz Tuzle. Ona dodaje da je tehnologija uznapredovala i olakšala slijepim licima dosta toga. Međutim, u redovnom obrazovanju nema udžbenika na Brajevom pismu.

“To bi bila promjena na bolje kada bi se napravili takvi udžbenici za slijepe i slabovidne učenike. Inače, ovo upoznavanje djece sa Brajevim pismom doprinosi tome da kada vide to pismo na lijekovima, znaju šta je to, kome služi i da ga znaju prepoznati, da ne kažu da je to Merouzova abeceda, već Brajevo pismo”- zaključila je Hodžić. Da je to bitno, smatra i  Aleksandra Selimović nastavnica OŠ”Miladije” Tuzla. Ona napominje da škola godina sarađuje sa pomenutim udruženjem kroz različite projekte, pa i upoznavanje sa taktilnim pismom.

“Učenje različitosti je dobar put za razumijevanje osoba sa različitim potrebama, a u ovom slučaju su to slijepa ili djeca sa oštećenim vidom. Mi upoznajemo učenike sa Brajevim pismom i načinom na koji se koristi, a i zbog oktobra, mjeseca knjige i čitanja. Bitno je da djeca znaju da postoje i drugi način čitanja i razumijevanja. Da to nije samo ono što očima vidimo već i ono što možemo opipati”- ističe Selimović. Ona ističe da su djeca zainteresovana da nauče o pismu. Među njima i učenica Dalila Suljetović koja kaže da nema neka znanja o tome.

“Nisam se do sada susretali s tim, pa smo došli sada da ga naučimo. Prvi put se susrećemo s tim. Došli smo da naučimo Brajevo pismo i da vidimo kako je djeci sa oštećenim vidom i kako se oni snalaze “-ističe ova učenica.

Osim ove edukacije, danas je i Udruženje “Urodiol” organizovalo šetnju svojih članova na Slanoj Banji, a 7. oktobra će organizovati i Dan otvorenih vrata u prostorijama udruženja.

Potom, Udruženje roditelja djece s autizmom organizovat će druženje i dijeliti socijalne pakete, Centar za socijalne inovacije će održati radionicu o saobraćaju u OŠ “Gornja Tuzla”, Međunarodni Forum solidarnosti “EMMAUS” radionicu sportsko zabavnog karaktera u Doboj Istoku. Osim toga, Dječiju nedjelju će obilježiti i Društvo socijalnih radnika TK i Udruženje “Amica Educa”.    

(Nataša Tadić)