• tik tok

Novalić i Stanković stavljeni na crnu listu SAD-a

Oct 3, 2022

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, stavljen je danas na američku crnu listu zbog potkopavanja demokratskih procesa. Pored Novalića, na crnu listu dospio je i biznismen Slobodan Stanković.

Kako je obrazloženo, Novalić je kao premijer zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. “Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Slobodana Stankovića terete da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe ili usluge Dodiku. Na neslavnoj crnoj listi našla se i firma “Integral inžinjering” iz Laktaša jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića, biznismena bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su nedavno,također, uvedene sankcije.

(Balans)