• tik tok

Pet specijalnih vozila uručeno Šumama TK u Kladnju

Sep 5, 2022

Pet terenskih vozila je danas Vlada TK uručila Javnom preduzeću „Šume TK“ Kladanj. Ukupna vrijednost kupljenih vozila je 170.000 KM.

Uručivanjem ključeva i dokumentacije pet terenskih vozila namijenjenih za protiv požarnu zaštitu šuma u Tuzlanskom kantonu, započeta je finansijska i ukupna poslovnu konsolidacija ovog javnog preduzeća, kazali su iz Vlade TK.

„Očekujemo da današnja donacija doprinese boljoj spremnošću i efikasnijem radu JP “Šume TK”. Ovo izuzetno perspektivno preduzeće,nažalost, zatekli smo u izuzetno teškom stanju i sa znatno ugroženim poslovanjem. Od imenovanja nove Uprave trudimo se da stanje konsolidujemo i da modernizacijom opreme stvorimo dobru osnovu za dalji razvoj ovog javnog preduzeća”- rekao je tokom uručivanja Irfan Halilagić, premijer TK te dodao da su vozila nabavljena na inicijativu Uprave Društva, a u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo.

Naredna investicija je sanacija i rekonstrukcija šumskih puteva i to će budžet koštati oko 100.000 KM, a nakon toga je u planu modernizacija opreme. Sve to bio trebalo poboljšati poslovanje ovog javnog preduzeća .Sadašnja Uprava je podsjetila da je zatekla haotično stanje prije pet mjeseci.

“Računi preduzeća su bili prazni, a nakon pet mjeseci nalazimo se u dijametralno suprotnoj situaciji. Uspjeli smo stabilizirati poslovanje Preduzeća, te poduzimamo i određene korake da poboljšamo status naših uposlenika. Današnja donacija je snažna poruka podrške Vlade TK našim aktivnostima”- kazao je Almir Huskić, v.d.ovog preduzeća.  Nova vozila su specijalne namjene, koja će pomoći da se brže detektuje situacija na terenu kao da se brže reaguje, lokalizira, te prevenira nastajanje većih šteta u slučaju eventualnih požara.

( Balans)