• tik tok

Stipendijama do zanatlija u Tuzlanskom kantonu

Sep 6, 2022

Vlada Tuzlanskog kantona je raspisala konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali zanimanja sa liste deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu

Deficitarna zanimanja za ovu školsku godinu u Tuzlanskom kantonu su uglavnom iz građevinskog sektora. Tako su navedena zanimanja zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer i moler-farbarsoboslikar. Deficitarni zanati su  bravar, stolar, tapetar i krojač. Također, zanimanje koje je ocijenjeno kao deficitarno je i  rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Ukoliko neko upiše nabrojana zanimanja i zadovolji kriterije konkursa, dobijat će stipendiju od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Planirano je 100 stipendija, minimalno 10 stipendija po jednom deficitarnom zanimanje. Iz kantonalnog budžeta za te namjene će biti izdvojeno oko 100.000 KM. Ukupna visina stipendije za školsku 2022/2023. godinu iznosi 1.170  KM, a isplata će se vršiti u devet jednakih mjesečnih rata. Visina jedne rate iznosi 130 KM.

Ove školske godine upisano je  14.000 učenika u srednje škole u Tuzlanskom kantonu i najveći interes uglavnom vlada za srednju Medicinsku školu dok određena zanimanja skoro da izumiru.

( Balans)