• tik tok

Zrinski je odbranio tuzlanski kraj 

May 20, 2022

Svetom misom, polaganjem cvijeća na spomen obilježje i svečanom akademijom na Husinu kod Tuzle, danas je obilježena 30.godišnjica od osnivanja 115. brigade „ Zrinski“ Hrvatskog vijeća odbrane. To je bila prva postrojba s tuzlanskog područja koja je branila BiH. 

Ova poznata brigada je formirana  10.maja 1992.godine sa ciljem da se tuzlasnka regija organizuje i odbrani od agresora. U julu te godine brigadi se priključuje i Bono Tomić i ostaje do raspuštanja 115.

„ Kako pamtim to vrijeme? Rat kao rat.  Na sve strane pucalo se. Ljudi su ginuli. Bez obzira što je bila HVO brigada, sa hrvatskim predznakom, bilo je i muslimana i Hrvata i Srba, svih naroda je bilo zastupljeno. Išli smo na Majevicu, Brčko. Brigada je djelovala tamo gdje dobije zadatak“- priča Tomić. 

Trideset godina poslije, organizatori i učesnici ponosni su na „ Zrinski“ , jer, kao kažu, cilj je bio jedan. Sačuvati živote, stabilnost i mir u Tuzli i oko nje.

„ Veliki ponos postoji. Mi smo u brigadi postavili jedna veličanstven cilj i ostvatili smo ga. Branili smo svoje obitelji, svoje domove, svoj grunt. I na kraju smo to odbranili. Nikoga nismo protjerali sa njihovih prostora i ostali smo gdje mi jesmo. Ja znam samo da smo mi bili domoljubi i da smo branili našu BiH. Ovo ostalo što oni sada poduzimaju  je izvan mojih gledanja i mislim da to ne vodi ničemu dobrome “- rekao je Niko Jurić, bivši načelnik sigurnosti 115. HVO brigade „ Zrinski“. 

Ova brigada je, zajedno sa Armijom BiH , čuvala područje pod zonom odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH, te se pobratimila sa Prvom tuzlanskom brigadom. Jusuf Šećerbegović, bivši komadant Prve tuzlanske brigade, dobio je danas zahvalnicu za to na svečanoj akademiji povoodm godišnjice brigade.

„ Ovo mi priznanje mi zaista znači puno iz razloga što smo, tokom rata, komadant 115. Brigade „ Zrinski“ se pobratimili zbog velike pomoći na ratištu, ali i u materijalnom smislu. Mi smo prošli zaista najveće bitke, posebno na Posavini i na Brčkom. Tu smo sačuvali dosta tih teritorija. Zajednički. To me oduševljava da se i dan danas čujemo i pazimo“- ispričao je Šećerbegović.

Zrinski je rasformiran krajem 1994.godine, a uloga brigade u najgorim vremenima, ne smije biti nikada upitna, rečeno je na obilježavanju. 

„ Današnja obljetnica i 115.brigada „ Zrinski“ , pokazuje i dokazuje da je Hrvatsko vijeće odbrane branilo domovinu BiH. Tadašnje rukovodstvo i političko i vojno bilo je na tragu odbrane svog kraja i svog doma i svoje obitelji. Na nikakav način se ne  može i ne bi trebalo uopće dovesti u nekakvu vrstu priče bilo kakve tenzije i loše odnose. Ovdje je jasan pokazatelj da je HVO branilo BiH i željelo neovisnu i slobodnu BiH“- mišljenja je Danijel Nikolić, predsjednik  ŽO HDZ Tuzla. 

Kroz 115. Brigadu Zrinski prošlo je oko 2.000 boraca. 48 njih je poginulo, a oko 200 bilo je lakše ili teže ranjeno. 

Nataša Tadić