• tik tok

Zdravstveni radnici u TK od ponedjeljka u štrajku

Sep 9, 2022

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu od ponedjeljka stupaju u štrajk upozorenja, a potom u generalni štrajk 19.septembra ukoliko Vlada TK ne uradi izmjene Kolektivnog ugovora i poveća im plate, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu FBiH tvrdi da je sada satnica 2,51 te traži povećanje na 3 KM, naglašavajući da su uposlenici u zdravstvu TK među najneplaćenijim su od svih granskih djelatnosti. Tako od 5.000 uposlenih u ovoj oblasti, 700 njih ima minimalne plate od 543 KM.

 „Za medicinsku sestru plata je ispod prosječne plate u FBIH koja je 1.115 KM. Medicinska sestra zarađuje nešto iznad 1.000 KM. Plata ljekara u prosjeku, mi imamo 1.150 ljekara, u prosjeku ne prelazi 2.000 KM “- tvrdi Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH. Štrajk koji je danas najavljen počinje 13.septembra i trajat će pola sata i to za vrijeme pauze za doručak. Zajedno u svenu sa pomenutim sindikatom je i Sindikat doktora i stomatologa TK.

“Naša je dužnost i obaveza da se borimo za poštivanje i usaglašavanje dogovorenog i sada važećeg kolektivnog ugovora. Stav svih članova koje ja danas predstavljam je da trebamo tražiti rješenja. Ko ne želi naći rješenje, naći će i način“- kazala je Elvira Konjić, predsjednica Sindikata doktora i stomatologa TK.

Zahtjevi za povećanjem plate dolaze u trenutku preizborne kampanje kada se ne održavaju ni sjednice Skupštine TK koja mora potvrditi odluke o izmjeni Kolektivnog ugovora.

 „Imamo važeći kolektivni ugovor koji je na snazi do 31. decembra ove godine. Ono što je bio moj cilj i Vlade TK je da, s obzirom da idemo u ciklusima idemo u potpisivanje kolektivnih ugovora, nekako su uvijek prvi zdravstveni radnici, a onda slijede svi ostali, cilj nam je bio da za razliku od prošlih godina, ne koristimo zakonsku klauzulu od 90 dana da produžimo ovaj stari ugovor nego da odmah idemo u pregovore“- pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ukoliko se ne promijeni nešto, 19.septembra članovi oba sinidkata kreću u generalni štrajk te će se primati samo hitni slučajevi u zdravstvene ustanove u TK, a bit će obustavljen i hladni operativni program u UKC Tuzla.

(Nataša Tadić)