• tik tok

Žarko Vujović prešao u Demokratsku frontu

Jul 2, 2022

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, pristupio je Demokratskoj fronti samo dan poslije nakon što je napustio Socijaldemokrate BiH.  Vujović je bio predsjednik GO Socijaldemokrata BIH te je odlučio napustiti ovu stranku, a u novoj stranci su ga odmah stavili za nosioca kantonalne liste koalicije ‘Željko Komšić za građansku državu DF-GS’.

Kako je pojasnio Vujović, na ovaj korak se odlučio nakon održavanja sjednice Predsjedništva ove stranke.

” Na sjednici je član Predsjedništva Socijaldemokrata i podpredsjednik GO SD BIH Tuzla, Aziz Čačković, je imao izlaganje neprimjereno za Tuzlu i građansku opciju kojoj pripadam, istakavši da se u Tuzlanskom kantonu, koji je većinom bošnjački kanton, nisu stekli uslovi da nosilac liste bude neko ko nije Bošnjak. Ostao sam zaprepašćen takvim tvrdnjama, niko se nije posebno obazirao  na to i što je meni bio dovoljan znak da se ljudi s tim solidarišu. Ja sam nakon toga napustio sastanak jer mi je to bio jasan znak da ja tamo više ne pripadam”- rekao je Vujović te dodao da, izlazak iz stranke, za njega  neće značiti i izlazak iz parlamentarne većine u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Samo dan nakon napuštanja stranke u čijem je osnivanju i sam učestvovao, Vujović se priključio Demokratskoj fronti gdje su ga, sudeći po saopštenju Demokratske fronte, objeručke prihvatili.

” Naše kolege iz Socijaldemokrata pozivamo da se obračunaju (na demokratski način i odlučno!) sa prikrivenim nacionalistima u vlastitim redovima. Želimo da vjerujemo da je ipak riječ samo o neodgovornim pojedincima kojima nije mjesto u bilo kojoj socijaldemokratskoj političkoj opciji. Ali će to organi Socijaldemokrata BiH u ovom slučaju morati da dokažu – svojim jasnim stavom i isključenjem takvih pojedinaca iz svojih redova.

Da bi jasno poručili svim neodgovornim pojedincima koji urušavaju ideju socijaldemokratije, vrijednosti tolerancije i multietničnosti u našem gradu Tuzli i u TK, kantonalno rukovodstvo Demokratske fronte već je obavilo konsultacije sa svojim članstvom i rukovodstvom u Sarajevu, te smo donijeli odluku da druga Žareta imenujemo za nosioca liste Demokratske fronte u TK. Upravo da bi pokazali da ovaj grad i kanton ne pripadaju samo Azizu, Edinu, Enveru, Ekremu i sl., nego i Žaretu, Željki, Zlatanu, Ivani, Borisu itd. Dobro došao druže Žare”- između ostalog su kazali su iz ove stranke.

( Balans)