• tik tok

Više od 300 izlagača na Sajmu šljive u Gradačcu

Jul 28, 2022

Više od 300 izlagača bi trebalo učestvovati na ovogodišnjem 49. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije ” Sajam šljive” u Gradačcu koji se održava  od 24. do 27. avgusta.

U proteklih nekoliko dana pristigle su brojne prijave za učešće na ovogodišnjem Sajmu . Očekuje se dolazak preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Turske, kazali su organizatori.

” Očekujemo oko 350 izlagača iz poljoprivrede i prehrambene industrije na površino od 5.000 metara kvadratnih. Predstavit će se izlagači iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske. Novina je ove godine da po prvi put imamo turske izlagače”-kazao je  Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačac. Kompanije iz Turske će predstaviti pesticide za poljoprivrednu proizvodnju i maslinovo ulje.

Sajam je najstariji događaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini. I upravo je on za Gradačac najbolji turistički proizvod.

” Najstarija sajamska priredba koja, osim izlagača, okupi veliki broj posjetitelja koji dolaze iz BiH i regije u naš grad. Ono što je karaktersitčno je da, u dane sajma, mi organizujemo i kulturno zabavne programe. To su programi namijenjeni lokalnim stanovništvu i turistima koji posjećuju naš grad”- naglašava Mešanović.

Na Sajmu bi trebalo biti i govora o hitnom rješavanju problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda. Planirana su i stručna savjetovanja te okrugli stolovi.

( Balans)