• tik tok

(Video) Seks afera trese Banoviće

Aug 11, 2022

Na interenetu se nedavno pojavio snimak na kojem je, kako tvrdi autor objave na društvenoj mreži Twitter, bivši direktor Centra za socijalni rad Banovići Nevzet Tufekčić, u prostorijama Centra, bez odjeće, razgovara sa korisnicom usluga ove Ustanove.

U Twitter objavi stoji:

Zašto majke slabog imovinskog stanja moraju svojim tijelom plaćati socijalnu pomoć – hranu i školske knjige za svoju djecu?

Kontaktirali smo aktuelnu direktoricu Centra za socijalni rad Banovići Merimu Numanović  i razgovarali na ovu temu.

Merima Numanović, direktorica Centra za socijalni rad Banovići

Balans: Kako komentarišete snimak koji se posljednjih nekoliko dana vrti na internetu, a na kojem je, navodno, bivši direktor Centra za socijalni rad Banovići?

Merima Numanović: Osnovno ljudsko pravo svakog od nas je pravo na privatnost. Šta neko radi u svoje slobodno vrijeme, u svojoj kući ne treba nikog da zanima. Ovdje je problem što niti se radi o slobodnom vremenu, niti o vlastitoj kući, već tokom radnog vremena i u službenim prostorijama se trguje sa pravom na jednokratnu novčanu pomoć na način koji ste mogli da vidite na pomenutom snimku.

Balans: Smatrate li da je to mrlja za ovu Ustanovu u kojoj je gospodin Tufekčić bio direktor u vrijeme nastajanja snimka?

Merima Numanović: Trenutno se vodi krivnični postupak protiv Tufekčića, a predmet istog je zloupotreba položaja u dijelu isplate vlastite plaće i priznavanja prava na jednokratne novčane pomoći. Tufekčić je smijenjen sa pozicije direktora JU „Centar za socijalni rad“ Banovići nakon što je potvrđeno da postoje osnovane sumnje krivičnog djela, te neusvajanja Izvještaja o radu od strane Općinskog vijeća Banovići. Moram napomenuti da je imenovani tužio Centar zbog navodne nezakonite smjene iako je Upravni odbor zajedno sa Osnivačem odnosno Općinom Banovići načinio ustupak i ostavio Tufekčića u radnom odnosu obzirom da je napravio težu povredu radnog odnosa i izuzetno naštetio ugledu Ustanove.

Balans: Jeste li Vi kao sadašnja direktorica imali pritužbi nekoga od radnika ili radnica na rad Nevzeta Tufekčića?

Merima Numanović: Tufekčić je u početku imao poteškoća u obavljanji svakodnevnih zadataka i komunikaciji sa kolegama, ali moram priznati da je pokazao zainteresovanost i upornost kada su u pitanju radni zadaci. Nažalost, javljali su se sukobi i netrpeljivost između njega i određenih kolega.

Balans:  Je li bilo pritužbi na seksualno uznemiravanje ili iskorištavanje radnica od strane gospodina Tufekčića?

Merima Numanović: Meni lično, nije bilo prijava seksualnog uznemiravanja ili iskorištavanja radnica od strane Tufekčića, da li se to ranije dešavalo također nemam saznanja. Izražavam žaljenje i saosjećanje sa svim ženama koje su bile izložene seksualnom uznemiravanju i iskorištavanju, u ovom i svim drugim slučajevima. Naročito je poražavajuća činjenica da smo mi Ustanova gdje bi žene trebale da traže pomoć ukoliko trpe bilo koju vrstu iskorištavanja, uznemiravanja i nasilja.

Nevzet Tufekčić, bivši direktor Centra za socijalni rad Banovići

Kontaktirali smo nekoliko puta i gospodina Nevzeta Tufekčića ali se on nije javljao na pozive.

Tufekčić je na društvenoj mreži Facebook aktivan i u komentarima na ovu priču tvrdi da je u pitanju fotomontaža i podvala političkih protivnika.

(Balans)