• tik tok

Mirni protest preživjelih: Drina je najveća grobnica

Aug 11, 2022

Nakon pauze od nekoliko mjeseci, Udruženje “Žene Srebrenice” organizovalo je danas na Trgu slobode u Tuzli mirno okupljanje u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Među okupljenim ženama je bila i Sajma Hadžić, kojoj je u Zvorniku ubijen brat. Tijelo je, po riječima svjedoka, bačeno u rijeku Drinu, a posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni.

„ Rekli su nam da je četnik sjedio i izveo tri čovjeka muslimana i vratio se sav krvav. Ovaj jedan kaže, što govoriš, to je amidžin brat. On kaže da ne zna čiji je brat ali kaže šta je vidio. Bile su potrage ali nema šanse da se to nađe. Drina je najveća grobnica i prošlog i ovog sada rata“ – priča Sajma.

Žene Srebrenice sa današnjeg protesta u Tuzli uputile su apel nadležnim da se ubrza proces traženja nestalih.

„ Nadamo se da će proraditi ljudska svijest. Ko zna sa bilo koje strane gdje je koja grobnica, gdje je koje tijelo da se prijavi makar anonimno jer postoje sad sva sredstva, mogu se prijaviti“ – kazala je Vasvija Kadić, iz udruženje “Žene Srebrenice”.

Državnom tužilaštvu, traženje nestalih mora biti prioritet, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”

„ Dokle god se tužilaštvo bavi politikom, a ne pravom i pravdom, mi nećemo pronaći kosti svoje djece. Oni u Republici srpskoj svoje zločince nazivaju herojima, oni su ponosni na ono što su uradili. Nažalost njihova djeca žive još uvijek u lažima“ -dodala je Subašić.

Ovakvim mirnim okupljanjima, tvrde učesnice, nastoji se očuvati sjećanje na Srebrenicu i nevino ubijene. Sa područja Srebrenice još uvijek se traga za oko 1.000 ubijenih.

(Balans)