• tik tok

(VIDEO) Promovisano 160 policajaca MUP-a TK: Spremni smo da služimo građanima

Apr 1, 2024

Foto: Balans

MUP TK je od danas bogatiji za 160 policajki i policajaca. Svi oni danas su promovisani u uposlenike MUP-a TK.  

Svečanom zakletvom, mladi policajci su zvanično postali dio sigurnosnog sistema Tuzlanskog kantona.

Zakletvu je položila Samra Mujkić, učenica generacije 42. klase kadeta FUP-a. Velika su očekivanja od poziva koji je odabrala.

„Mi smo svjesni da nam je posao težak i izazovan ali vjerujem da ćemo dobro odgovoriti svim izazovima. Obrazovanje koje imamo je ključno za ovaj poziv, uz sve ostalo poput poštivanja zakona, etike, ponašanja. Ovo sam odabrala jer volim svoju zemlju. Meni je BiH pružila sve, prije svega obrazovanje, a ovo je moj način da se odužim svojoj domovini“, kazala je Samra.

Veliki dan je ovo i za Almira Zaimovića iz Brčkog.

„Mi smo spremni da zaštitimo, spremni smo da budemo u službi građana, da građani znaju kome da se obrate i građani treba da znaju da mi služimo njima“, kazao je Zaimović.

Veliki je ovo događaj za Upravu policije MUP-a TK, ističe direktor Uprave.

„Pred nama svima su veliki izazovi. Vi vidite da iz dana u dan sve je teže biti policajac i sve su veći izazovi. Policajci se susreću sa svim vidovima kriminala i sve je teže biti policajac. Tome nas podsjećaju svi ovi događaji koji se u posljednje vrijeme ovdje događaju. Ja vjerujem da će ovi mladi policajci koji su na probnom radu narednih 12 mjeseci odoliti svim tim izazovima i da se neće pokolebati te da će nastaviti obavljati ovaj posao“, kazao je Dževad Korman, direktor uprave policije MUP-a TK.

Iako je danas 160 policajaca primljeno u radni odnos, MUP-u još uvijek nedostaje veliki broj čuvara zakona.

„Mi smo uputili zahtjev Vladi TK za raspisivanje novog konkursa za prijem policijskih službenika. Tu smo naveli da nam fali 500 policajaca. Taj nedostatak je smanjen za ovih 160 mladih policajaca. Mi imamo veliki deficit jer od 2018. godine nije vršen prijem policijskih službenika. Vjerujem da će ovaj nedostatak biti riješen u narednom periodu. Kada su u pitanju ovi policajci koji danas potpisuju ugovore, oni su već od sutra u svojim upravama i na radnim mjestima“, kazao je ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović.

(Balans)