• tik tok

(VIDEO) Prekrasni Konjuh očima trail trkača: Planina koja oduševljava u svakom godišnjem dobu

Nov 24, 2022

Planina Konjuh predstavlja pravu oazu mira za ljubitelje prirode, a u posljednje vrijeme kao destinacija postala je zanimljiva i trail trkačima.

Konjuh je planina smještena u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a omeđena je rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjeveru, Gosteljom na sjeveroistoku te Krivajom na jugu i zapadu.

Zaljubljenicima u prirodu posebno su privlačni vrhovi Varda, Zidine, Šuplji Javor, Vina Kruška, Suho Drvlje, Brezina, Vrh Konjuha, Bijeli Vrh i Zečiji Rat na jugozapadnom grebenu Smolin. 

Najveći vrh Konjuha nalazi se na nadmorskoj visini od 1.326 metara, a u šumskim predjelima od divljači se mogu naći mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, dok su u potocima i rijekama zastupljeni pastrmka i potočni rak.

Osim planinara, vrhovima Konjuha u posljednje vrijeme pohode i zaljubljenici u trail trčanje, koji su ovu destinaciju prepoznali kao odlično mjesto za treniranje.   

“Konjuh je planina koja u ranijim godinama nije bila previše eksploatisana od trail trkača. Međutim, u posljednje vrijeme sve veći broj zaljubljenika u ovu vrstu sportske aktivnosti prepoznalo je njen značaj i benefite koje nudi u trenažnom procesu. Staze su prilično zahtjevne u tehničkom smislu, sa nekoliko direktnih uspona, a za razliku od ostalih planina u našem okruženju, na Konjuhu na veoma jednostavan način sebi možete osmisliti kvalitetan trening” -kaže za Balans tuzlanski trail trkač Armin Kendić.   

Bilo da se priprema za neko od takmičenja, ili samo radi na održavanju forme, Kendić veoma često svoje vrijeme provodi na Konjuhu, za koji kaže da ga svaki put iznova oduševljava svojim jedinstvenim prizorima. Međutim, ta ljepota nas ne smije zavarati, niti umanjiti potencijalne opasnosti koje sa sobom nosi svako planinsko područje.

“Ljepota Konjuha nas ne smije dovoditi u zabludu u kontekstu sigurnosti, jer se ovoj, kao i svakoj drugoj planini, treba pristupiti sistematično, sa velikom dozom strahopoštovanja. Priroda je izazovna za svakoga od nas, a bez adekvatne stručne pripreme upuštanje u jednu ovakvu priču sa sobom može donijeti i velike opasnosti”- ističe Kendić.

Armin često i snima predjele kojima trči. Jedan od njegovih videa pogledajte u nastavku:

Kendić čini ono što sasvim običnim ljudima djeluje nemoguće, a svako ko se bavi ovakvom vrstom trčanja razumjet će da je organizam moguće pripremiti za skoro sve vrste napora.

“Osjećaj u kojem vam se čini da vas tijelo u potpunosti izdaje sasvim je prirodan, ali upravo u tom trenutku snaga uma daje dodatni ‘vjetar’, kako biste zadovoljno došli do cilja”- navodi Kendić, koji trail trčanje smatra veoma zahtjevnom fizičkom i mentalnom igrom u kojoj sam sebi postavlja nove izazove.

(Balans)