• tik tok

XX TKT Fest u novom prostoru i novom izazovu

Nov 24, 2022

Glumac Zijah Sokolović sa predstavom “Lijevo desno glumac”, otvorit će ovogodišnji XX TKT Fest – Dani akademskog teatra 2022. čiji je moto  „Nova stranica za nove teatralije“. Festival će biti održan od 27. novembra do 23. decembra, a publika će moći uživati u nekoliko predstava.

Ova je festival je pozorišna manifestacija koja dvadesetu godinu za redom okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, ali i Europe. Nije prvi put da na festivalu učestvuje Zijah Sokolović, a ovaj put će biti i poozorišno-dokumentarna izložba  posvećana Sokoloviću, autora Srđana Vukadinovića.

“Prošle godine je bila ista ova njegova predstava, ali kod njega predstava nikada nije ista. To je projekat, laboratorija. Nikada ne znamo šta će biti, šta će se desiti. Ni on sam ne zna. Predstva “Lijevo desno glumac” uvlači publiku u to da oni imaju svoje privatno pozorište i da su svi glumci. Samo što Sokolović određuje do koje granice mogu ići”- pojasnio je profesor Vukadinović.

Osim Sokolovića, nastupaju i glumci iz regije, a bit će i predstave za najmlađe. Ono što je ovaj put velika novina je da se festival održava novom prostoru što daje poseban izazov organizatoru festivala. Naime Tetara kabare Tuzla bio je na neki način pred gašenjem jer više nije mogao plaćati prostor u Hotelu Tuzla gdje je bio dvije decenije. Novi prostor je pronađen u Domu mladih.

“Bit će ovo veliki posao. Moramo naviknuti publiku da dolaze na novu adresu i u ovaj prostor. Cilj nam je oživjeti ovu scenu, ponuditi teatraski sadržaj, da publika počne dolaziti”- rekao je Damir Altumbabić, umjetnički direktor Teatra kabare Tuzla.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će svake večeri biti producirana televizijska hronika u trajuanju do pet minuta.

“Mi ćemo nastaviti sa tom dobrom praksom. Mislim da smo mi jedan od rijetkih festivala koji ima vlastitu produkciju. Ja ću to raditi sa mojim studentima sa druge i četvrte godine na studijskom Odsjeku produkcija”- pojasnio je Zoran Pavljašević.

Osim pomenute predstave Zijaha Sokolovića, publika će moći pogledati i predstavu “Cabaret-koncert za žlice i gitaru” Teatra “Exit” i Kazališta “Ulysses” iz Hrvatske, potom će biti predstavljena antologija hrvatske drame i susreti kazališta I-IV, zatim slijedi predstava “Kraljevi konjušari” Dramske sekcije KŠC “Sveti Franjo” Tuzla, predstava “Zlostavljanje” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Iz Zrenjanina, predstava “Gidionov čvor” Teatra “Fort Forno” iz Hrvatske, predstava “Virus” Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, predstava za djecu “Hoću kući” Teatra kabare Tuzla i premijera predstave ” Proba” autora Irfana Horozovića.

(Nataša Tadić)