• tik tok

(VIDEO) Nirina u Tuzli utočište za 250 pasa: Rješavanje posljedica, ne i problema

Apr 11, 2024

Foto: Nirina

Udruženje za zaštitu životinja “Nirina” iz Tuzle trenutno se brine o 250 pasa u svom azilu u pokušavajući udomiti pse koje odbacuju neodgovorni vlasnici.  

Broj pasa ograničen je zbog zakona koji nažade da po radniku ide 50 pasa, a i zbog inflacije i poskupljenja svega, Udruženje ne prelazi taj broj.

“Kada udomimo nekog psa, odmah nadomjestimo novim,  tako da uvijek radimo sa punim kapacitetom. Što se hrane tiče, radimo po istom principu godinama i financiramo to preko našeg virtualnog programa. Svaki pas ima svog “kuma” iz zemalja EU i šire koji mu puni zdjelu svaki dan”- objašnjava nam Emina Divković, direktorica Udruženja “Nirina”.

Kroz udomljavanja, ovo udruženje godišnje skloni oko 200 pasa sa ulice.

“Međutim, često je to borba sa vjetrenjačama jer mi rješavamo posljedice, a ne i sam problem. Udomljavamo pse najčešće u Austriju,Njemačku, Dansku i UK. Međutim, imamo pasa i u Švedskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj pa čak i u Kanadi”- kaže Divković. Za razliku od udomljavanja u inostranstvu, u BiH je to rijetkost.

“Mnogo više je onih koji nas se sjete kada treba maknuti nekog psa iz njihove okoline”- dodaje direktorica.

U azilu je trenutno aktuelno proljetno sređivanje te je svaka pomoć dobro došla.  Trenutno su potrebna sredstva za čišćenje jer se svakodnevno koriste. Svako ko želi, može donirati deterdžent za pločice, Bakticid, Domestos, žice za ribanje posuda, džogere sa spužvom, ubruse, toalet papir, deterdžent za stakla, itd.

Sve donacije možete dostaviti direktno u azil ili se javiti nekom iz tima.

Osi toga, građani i na druge načine mogu pomoći psima u azilu.

“Bilo to hranjenje, čišćenje ili maženje pasa. Posla ima i previše, a volontera premalo.

Pridružite nam se i budite dio ovog uspješnog kolektiva. Sva vaša pomoć je dobro došla i neće proći neprimjećeno”- poručuju vrijedni volonteri iz “Nirine”, a kako ovog proljeća azil izgleda, pogledajte u videu:

(Nataša Tadić)