• tik tok

(VIDEO) Koi šarani najcjenjenija i najskuplja riba na svijetu

Mar 28, 2024

Foto: Facebook

Manje-više, svima poznata riba, Koi šaran (Cyprus Caprio) u posljednje vrijeme postaje sve popularnija na našim prostorima. Radi se o ribi čiji je ljubitelji uzgajaju već stoljećima i do sada se razvila u nebrojno mnogo varijacija.

Za držanje jedne ovakve ljubimice bit će vam potrebno dosta prostora jer ova umiljata riba može narasti i do jedan metar, a ako se pravilno brine o njoj doživjet će čak i do sedamdesetak godina.

Koi ribe su se počele uzgajati u Japanu 1700-ih godina zbog različitih boja i uzoraka. Njihova boja je i njihova najvažnija osobina, a najtraženije su one s plavim i crvenim mrljama.

Riba koi može izgledati kao velika zlatna ribica, međutim, to je ipak vrsta šarana i jedna je od najskupljih ljubimaca na svijetu. Naime, jedna je 2017. godine osvojila prvo mjesto na Japan Koi Showu 2017. godine i stoji za jednu od najskupljih koi riba ikad prodanih. Cijena joj je bila 1,8 miliona dolara.

Uzgajivač velikog šampiona koi ribe od 1,8 miliona dolara čekao je čak devet godina da ribu proda na licitaciji. Odnio je svjetski rekord, a ne samo da je uzgajivač dobio veliki povrat ulaganja u uzgoj, već i neprocjenjiv ugled u koi zajednici uzgoja.

(Balans)