• tik tok

(VIDEO) Patuljaste koze: Ljubimci ili temelj bavljenja kozarstvom

Mar 27, 2024

Foto: Facebook

Pigmejska koza, prvobitno nazvana kamerunska patuljasta koza potječe iz zapadne Afrike, Kameruna. Iz Afrike su u SAD uvezene 50-ih godina prošlog vijeka, a u Evropu ih prvi dovode Britanci za vrijeme kolonizacije. Od tada postaju stanovnici zooloških vrtova širom svijeta, i veoma  popularne životinje kao kućni ljubimci.

Fizičke karakteristike pigmejske patuljaste koze

Standardom je propisana maksimalna visina do grebena i ona iznosi 56 cm za jarčeve, a za koze je nešto niža. Može da dostigne od 23kg do 34kg, a jarčevi do 27kg do 39kg. Koze imaju kratke noge i karakterističan trbuh koji ostavlja dojam da je životinja gravidna. Dozvoljene su sve boje dlake, izuzev čisto bijele boje.

Zbog svoje veličine postale su popularne kao kućni ljubimci i životinje za izložbe, te zbog toga mogu biti i dobra proba za ozbiljnije bavljenje kozarstvom. Uprkos malom rastu pigmejska koza, u odnosu na svoju veličinu može da daje veću količinu mlijeka.

Životni vijek je u prosjeku od 8 do 12 godina, graviditet prosječno traje do 150 dana. Zrelost za priplod dostižu sa 12 do 18 meseci. Donosi na svijet jedno do četiri jareta, na svakih 9 do 12 meseci. Jarići relativno brzo počinju sa čvrstom hranom, već nakon nedelju dana, ali nastavljaju da sisaju do 12-te nedelje starosti.

Ishrana i smještaj pigmejske patuljaste koze

Obzirom da se radi o preživarima, vrlo jednostavno ih je hraniti jer u ishrani koriste sve zeljaste biljke i trave uključujući i drvenasto bilje.  Moraju uvek da imaju svježu vodu, jer je u protivnom neće piti. Ne preporučuju se ljudima koji se bave voćarstvom ili gajenjem nekih drugih vrsta biljaka, jer ove malene koze ukoliko nisu pod nadzorom mogu da naprave veliku štetu.

Što se tiče smeštaja potrebno im je obezbediti kućicu, poput onih za veće pse, sa ventilacijom i podom sa dovoljno slame. Zimi se rijetko obavlja čišćenje, kako bi slamnati pod poslužio kao izolator. Ukoliko je zima hladnija može se ubaciti manja vunena prostirka.

Temperament pigmejske patuljaste koze

Smatra da su ove koze najprikladnije za igru sa djecom zbog svog mirnog temperamenta i dobroćudnog karaktera, mada i kod ovih koza postoje izuzeci. Porebno im je društvo druge životinje, bilo svoje vrste ili neke druge: dobro se podnose i sa drugim kućnim ljubimcima. Obično se za kućnog ljubimca odabere kastrirani jarac ili se kao kućni ljubimci drže u paru.

Pigmejska koza je veoma odana ukoliko se prema njoj odnosite sa pažnjom. Možete je čak naučiti i par trikova, što iziskuje nešto više vremena i strpljenja.

(Balans)