• tik tok

Maslačak kao lijek: Pozitivan uticaj na žuč, jetru, apetit…

Mar 29, 2024

Foto: Balans

Listovi maslačka imaju uglavnom diuretičko djelovanje, dok korijen, uz blaže diuretičko, ima i mnogo snažnije djelovanje na pražnjenje žučnog mjehura. Uz to potiče i stvaranje žuči u jetri, popravlja apetit i olakšava želučane tegobe. Stoga se uz koprivu, maslačak s opravdanjem u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv. Maslačak je trajna samonikla biljka sa snažnim vretenastim korijenom, perastim listovima i zlatnožutim cvjetovima kojima krasi livade, polja i puteve. Vrlo je cijenjen u prehrani kao „divlji radić“ sa ukusnim, gorkastim listovima koji se izvrsno uklapaju u svaku salatu, naravno, ukoliko su ubrani prije cvatnje.

Ljekovito djelovanje ima korijen maslačka koji je vrlo snažno i duboko ukopan u zemlju. Vadi se prije cvatnje kada ima najveću koncentraciju ljekovitih tvari. Korijen u proljeće sadrži više kalija, dok na jesen sadrži više inulina (oko 40%). Izvađeni korijen se opere, usitni i suši tako da se suha droga sastoji od tamno smeđih do gotovo crnih komadića korijena.

Svježi korijen i suha droga imaju gorak okus koji potječe od nekoliko aktivnih tvari koje se zajedničkim imenom naziva „taraxacin“. Tu ubrajamo seskviterpenske laktone i triterpene.

Ljekovito djelovanje imaju i listovi maslačka. Oni imaju uglavnom diuretičko djelovanje, dok korijen, uz blaže diuretičko, ima i mnogo snažnije djelovanje na pražnjenje žučnog mjehura. Uz to potiče i stvaranje žuči u jetri, popravlja apetit i olakšava želučane tegobe. Stoga se uz koprivu, maslačak s opravdanjem u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv.

Kontraindikacije za uzimanje pripravaka maslačka su prisustvo žučnih kamenaca, upala i karcinom žučnog mjehura kao i karcinom gušterače. Ne preporučuje se kod akutnih upala želučane sluznice i aktivnog čira na dvanaestopalačnom crijevu, kao ni kod osoba osjetljivim na ovu biljku. Treba izbjegavati konzumiranje pripravaka maslačka kod terapije litijem.

Maslačak se priprema kuhanjem dekokta čistog korijena. 5 do 7 grama suhog korijena maslačka kuha se u 400 ml vode petnaestak minuta. Dekokt se procijedi i pije dva puta na dan pola sata prije jela.

(Balans/Aromaterapija)