• tik tok

Tuzlansko pozorište ove sedmice: Blagi pljuskovi, Tri prikazivanja Boga i Majski cvijet

May 15, 2024

Foto: NP Tuzla

Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice će se izvesti nekoliko zanimljivih događaja.

Dječija predstava „Blagi pljuskovi“ u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Aparatteatra bit će izvedena u četvrtak, 16. maja u 12,00 sati. Predstavu je režirala Belma Lizde Kurt, a rađena je po motivima djela „Oluja“ Williama Shakespearea.  U predstavi igra preko dvadeset mališana, uzrasta od šest do petnaest godina, koji na scenu donose svojevrsnu autentičnost, istražujući čovjekovu dualističku prirodu i važnost duhovnosti kroz ljepotu umjetnosti.

Dan poslije, u petak 17. majau 19,30 sati, na repertoaru  Narodnog pozorišta Tuzla je predstava „Tri prikazivanja Boga“, autora i režisera Aleša Kurta. Ovo je predstava koja nam u tri čina donosi priče o nekim od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka. Prema riječima reditelja AlešaKurta, početna zamisao je da se ove tri jednočinke dešavaju tamo odakle se niko nije vratio ili ako se vratio, nije mogao napisati hroniku koja bi opisala šta su ljudi osjećali na tim mjestima. Istorija je puna ovakvih jezivih dešavanja, a nama su najbliža ona iz XX vijeka – bitka za Staljingrad, Koncentracijski logor Auschwitz i Goli otok. Dakle, u pitanju je drama o krajnjim granicama čovjeka, na tri različita mjesta u kojima se dešavaju tri raličita užasa. Ova predstava je ušla u takmičarske programe dva bitna BH pozorišna festivala – Festival bh. drame u Zenici i Pozorišne/ kazališne igre BiH u Jajcu.

Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić. 

Za vikend će Narodno pozorište Tuzla biti ispunjeno pjesmom mališana. Međunarodni festival dječije pjesme ‘Majski cvijet’ počinje u subotu, 18. maja, u Narodnom pozorištu Tuzla, a otvaranje je najavljeno za 19,00 sati. Na ovogodišnjem festivalu, od mnoštva pristiglih kompozicija, publika će čuti 12 odabranih takmičarskih kompozicija. Ovaj festival je i ove godine međunarodnog karaktera i na javni poziv pristigle su autorske pjesme iz nekoliko zemalja. Festival Majski cvijet ima vrlo bogatu tradiciju, a prvi put je održan davne 1974. Godine. Organizator festivala „Majski cvijet“ je Gradski dječiji hor „Slavuj“, a pokrovitelji su Grad Tuzla i Turistička zajednica Tuzle.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba

(NP Tuzla)