• tik tok

Tuzlaci nosili bijele trake za žrtve Prijedora

May 31, 2022

Omladinski pokret „Revolt“  u Tuzli je danas mirnom šetnjom obilježio Dan bijelih traka, a sve sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okoline.

Podjelom i vezivanjem bijelih traka prolaznicima , aktivisti „Revolta“ su podsjetili javnost na zločin koji se dogodio u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine i da je prošlo 30 godina od stradanja nevinih žrtava koje su, kao znak raspoznavanja, oko ruku i na svojim kućama morali istaknuti bijele trake.

„ Poruka koju šaljemo iz antifašističke Tuzle je da ta da ukažemo na diskriminaciju, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja žrtava u Prijedoru i okolini. Bitno je da njegujemo kulturu sjećanja, da svi zločini koji su se desili, a naročito ovaj koji podsjeća na holokaust, nikada više ne ponovi“- izjavila je Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta „ Revolt“ Tuzla.

Inače, ove godine po prvi put da je mirna šetnja zabranjena u Prijedoru nakon devet godina obilježavanja Dana u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koji su 1992. godine u Prijedoru morali istaknuti bijele trake na nadlaktici ili bijela platna na svojim kućama.

Poruka koju šaljemo iz antifašističke Tuzle je da ta da ukažemo na diskriminaciju, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja žrtava u Prijedoru i okolini.

Aktivisti ovog pokreta su zaustavljali građani u centru Tuzle te im povezivali bijele trake.

„ Ovdje smo da izrazimo podršku svim žrtvama Prijedora i da aludiramo na vlast da omoguće građanima Prijedora da na dostojanstven način obilježavaju godišnjice „- rekao je Josip Ventić, aktivista „Revolta“ . Ventić zajedno sa drugim aktivistima, podržava inicijativu „Jer me se tiče“iz Prijedora, čiji je jedan od prvih ciljeva izgradnja memorijala za 102 ubijene prijedorske djece. 

„ Bitno je da obilježavamo i ne zaboravimo šta se desilo i da se to ne bi ponovilo“- ističe Ventić.

Vejsil Hasić, jedan od građana Tuzle, nosio je danas bijelu traku na ruci u znak sjećanja na žrtve Prijedora.

„ Treba nas biti više ovdje, da ova ulica bude puna. Neka se zna istina. Ne smijemo zaboraviti. Borit ćemo se dok smo živi, a ja o tome pričam i svom unuku. Pričam i o Srebrenici. Objašnjavam unuku, ali samo istinu. Nikoga ne mrzim, ali moramo se boriti da dokažemo da smo, ni krivi ni dužni, stradali“- poručio je Hasić.

Dan bijelih traka je institucionalno obilježila i Vlada Tuzlanskog kantona čiji su premijer i ministri danas nosili traku na ruci.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom, izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Inače, ove godine po prvi put da je mirna šetnja zabranjena u Prijedoru nakon devet godina obilježavanja Dana u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koji su 1992. godine u Prijedoru morali istaknuti bijele trake na nadlaktici ili bijela platna na svojim kućama.

Tuzla već godinama obilježava ovaj dan, kao i brojne druge godišnjice, a sve uz poruku da fašizmu nema mjesta u modernom društvu.

Nataša Tadić