• tik tok

Tuzlu očekuje zanimljivo kulturno ljeto

May 31, 2022

Grad Tuzla ove godine za kulturne manifestacije izvojit će više od 300.000 KM, a sredstva će ići za brojne događaje.  Manifestacija „Ljeto u Tuzli“ posebno je atraktivna, pa je lokalna zajednica za ove namjene izdvojila 40.000 KM neprofitnim organizacijama koje promovišu kulturu i turizam.

 Tako će svi posjetioci imati priliku pogledati pozorišne predstave, izložbe fotografija, poslušati koncerte sevdalinki, klasične i rock muzike. Također, u sklopu manifestacije bit će niz događaja u kojem će učestvovatti kulturno umjetnička društva iz ovog grada.

„ Učestvovat će sve sekcije društva, hor, folklorne sekcije, plesne sekcije. Pokušat ćemo da otvorimo našu sezonu sa „Ljetom u Tuzli“, a podrška nam, u svakom slučaju, dobro dođe“- kaže Maida Agić iz Kulturno umjetničkog društva „ Bosna“ iz Tuzle.  

Za 33 neprofitne organizacije i javne ustanove, koje će nositi manifestaciju „Ljeto u Tuzli“, grad Tuzla je kroz javni poziv dodijelio 40 hiljada maraka.

Učesnik „Ljeta u Tuzli“ je i Muzej istočne Bosne koji će predstaviti izložbu „Paviljon tuzlanskih umjetnika“ koju rade u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.

„ Ova izložba će biti postavljena sada u junu i bit će u trajanju nekih dvadesetak dana i nadam se da će građani moći da vide nešto novo. U pitanju su dva fundusa i to naš i Centra za kulturu Tuzla“- priča nam Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne iz Tuzle.

Za 33 neprofitne organizacije i javne ustanove, koje će nositi manifestaciju „Ljeto u Tuzli“, grad Tuzla je kroz javni poziv dodijelio 40 hiljada maraka.

„ Moja želja je da Tuzla bude grad kulture i znanja. Potpisali smo ugovor sa 33 organizacije i imat ćemo kulturne manifestacije širom Tuzle. Dobro je da ljudi ispolje svoje ideje iz raznih oblasti “ -kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Osim Ljeta u Tuzli, grad finansira i niz drugih kulturnih manifestacija poput festivala „Kaleidoskop“, književnih susreta „Cum grano salis“, „Interbifepa“, a za šta se godišnje izdvaja više od 300 hiljada maraka. Imamović kaže da grad finansira i rad kulturnih institucija u ovom gradu.

„ Izdvajamo za Centar za kulturu 720 hiljada maraka, za Narodno pozorište 520 hiljada maraka, imamo pozorišne susrete, ali i solidnu produkciju pozorišta. U zadnje vrijeme stalno osvajaju neke nagrade. Kada je u pitanju kultura, posebnu pažnju obraćamo spomeničkoj kulturi, ne samo manifestacionoj“- zaključuje Imamović.

Ljeto u Tuzli održat će se na brojnim lokacijama u centru grada i prostorijama javnih ustanova kulture,  ali i u prigradskim mjesnim zajednicama Gornja Tuzla, Husino, Bukinje i Dobrnja.

( Balans)