• tik tok

Topa: Sve redovnije jelo na iftarskoj trpezi

Mar 17, 2024

Foto: TikTok

Vrijeme je ramazana, a ono što je važnos vakom postaču jeste čime se iftariti. Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu. Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Nekoliko je načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti na laganoj temperaturi -kažu da se zbog glagola topiti i zove topa.

Kako ovo jelo sprema Adi Bebanić, pogledajte u narednom videu.

@adibebanic

Svako topu pravi na svoj način, ovo je moj ♥️

♬ original sound – Adi Bebanić

(Balans)