• tik tok

Službenici UIO oduzeli više od 600 boca vina u Tuzli

Nov 30, 2022

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla uz saradnju sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog Kantona, oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM i to u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija.

Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalni centar Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH,  izvršila  je pretres poslovnih prostorija pravnog lica koje se bavilo prodajom alkoholnih pića. Tom prilikom je pronađena 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju.

Službenici su privremeno oduzeli predmete  za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica, izvršena je provjera prometa i porijekla roba na dvije lokacije gdje je pronađena 2.124 komada odjeće stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Također, službenici Regionalnog centra Tuzla i Policijske uprave Gradačac su pronašli  190 kg sitno rezanog duhana koja nije bile obilježena.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.  U okviru preduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Ambasade SAD putem Programa EXBS i UNODC-a, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.