• tik tok

Recept za brz ručak: Pečeno pile sa paradajzom i špinatom

Jan 8, 2023

Piletina u umaku od mlijeka sa raznih začinima i povrćem je jako ukusna, a i najmlađi teško da će odbiti tako mekano i aromatično meso. Iako ima dosta satojaka, zasigurno većinu imate u frižideru.

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 2 kašikemaslaca
  • 2 šoljice mlijeka
  • Kora od limuna
  • 10 češnjeva bijelog luka
  • 1/2 štapića cimeta
  • 5 listova kadulje
  • 2 grančice ruzmarina
  • So, biber
  • 10 komada šeri paradajza
  • dvije šake svježeg špinata
  • za prilog: pečeni krompir ili riža

Priprema: 

  • Očistite pile, posolite ga i pobiberite. Stavite vatrostalnu posudu na jaku vatru pa dodajte maslac te pričekajte da se otopi i počne pjeniti. Dodajte pile i pržite desetak minuta sa svake strane.
  • Okrenite tako da prsa budu dolje i prelijte mlijekom. Neka počne krčkati pa ugasite vatru.
  • Umiješajte u mlijeko limunovu koricu, bijeli luk, cimet, kadulju, ruzmarin, sasušeni paradajz i špinat.
  • Poklopite pile poklopcem ili folijom i pecite 45 minuta na 180°C. Maknite poklopac i pecite još 30-45 minuta.
  • Raskomadajte piletinu na manje komade i prelijte s umakom od mlijeka.

Prijatno.

(Balans)