Piletina u umaku od mlijeka sa raznih začinima i povrćem je jako ukusna, a i najmlađi teško da će odbiti tako mekano i aromatično meso. Iako ima dosta satojaka, zasigurno većinu imate u frižideru.
Sastojci:
- cijelo pile
- 2 kašikemaslaca
- 2 šoljice mlijeka
- Kora od limuna
- 10 češnjeva bijelog luka
- 1/2 štapića cimeta
- 5 listova kadulje
- 2 grančice ruzmarina
- So, biber
- 10 komada šeri paradajza
- dvije šake svježeg špinata
- za prilog: pečeni krompir ili riža
Priprema:
- Očistite pile, posolite ga i pobiberite. Stavite vatrostalnu posudu na jaku vatru pa dodajte maslac te pričekajte da se otopi i počne pjeniti. Dodajte pile i pržite desetak minuta sa svake strane.
- Okrenite tako da prsa budu dolje i prelijte mlijekom. Neka počne krčkati pa ugasite vatru.
- Umiješajte u mlijeko limunovu koricu, bijeli luk, cimet, kadulju, ruzmarin, sasušeni paradajz i špinat.
- Poklopite pile poklopcem ili folijom i pecite 45 minuta na 180°C. Maknite poklopac i pecite još 30-45 minuta.
- Raskomadajte piletinu na manje komade i prelijte s umakom od mlijeka.
Prijatno.
(Balans)