• tik tok

Ramazanska poruka muftije Fazlovića: Ovaj odabrani mjesec je vrijeme najpotpunije predanosti Allahu

Mar 10, 2024

Foto: Balans

U povodu mjeseca ramazana, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović je uputio ramazansku poruku svim muslimanima.

Poruku prenosimo u cjelosti:

U protekla dva mjeseca, u redžebu i ša’banu, često smo Allaha Uzvišenog molili da pripremljeni dočekamo ramazani-šerif. Ramazansko vrijeme je najblagoslovljenije. Obdareno je Kurani-kerimom i postom. U njemu se bolje proniče u kur’anske mudrosti i tajne, uputa ove Knjige se odlučnije slijedi, jasnije se vidi Istina odijeljena od neistine.

Promjene koje donese ramazanski post imaju suštinsku važnost jer nas u odnosu prema Allahu, dželle šanuhu, duboko učvrste u našoj bogobojaznosti i skrušenosti, a prema ljudima u blagosti, razumijevanju i činjenju dobrih djela. Onaj ko je pokoran i ponizan pred Bogom Svemogućim, uspjet će da na temeljima iskrenosti i blagosti obnovi dragocjeno međuljudsko povjerenje. U više kur’anskih poruka, odmah poslije vjerovanja i bogobojaznosti, zahtijeva se djelovanje na popravljanju odnosa između braće, ali i među ljudima općenito.

Muhammed, alejhi selam, bit svoje misije vezuje za izgradnju najboljih karakternih crta i postojanog moralnog ponašanja ljudi. Ramazan je uspješna škola vjere i duhovnosti u kojoj se stiču najplemenitije ljudske vrline. Ramazanskim postom se pouzdano popravlja i oplemenjuje svaka dimenzija ljudske ličnosti.

Ovaj odabrani mjesec je vrijeme najpotpunije predanosti Allahu, dželle šanuhu. Istrajavajući u ibadetima namaza, zekata i posta, ojačamo vlastito uvjerenje i snagu s kojom je moguće postizati velike pozitivne promjene u svom shvatanju poruke vjere i njezinoj primjeni u svakodnevnom porodičnom i društvenom životu.

Uz odnjegovanu strpljivost i lijepu narav, sklonost dobročinstvu i brizi o potrebama ljudi zasigurno su dragocjena obilježja našeg ramazanskog života u džematu i zajednici.

O postizanju ramazanske časti i blagodati posljednji Poslanik, alejhi selam, svom ummetu je ostavio sljedeće nadahnjujuće riječi: ”To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo i u kojem će vam On počasti ukazati… Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu bit će primljen kod Allaha, a dova uslišana. Tražite od svog Gospodara iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju Knjige koju vam je objavio.”

Cijenjena braćo i sestre!

Međusobno se podstičimo da dosljedno Allahovu Uputu slijedimo i da svoj post usavršimo lijepom, istinitom riječju i dobrim djelom. Neka bogobojaznost i plemenitost budu naša najbolja ramazanska opskrba. Tako se možemo nadati velikom Allahovom, dželle šanuhu, rahmetu i magfiretu, Njegovoj zaštiti od nedaća ovog svijeta, kao i spasu na Ahiretu.

Duboko iz srca i duše upućujmo dove Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u našoj lijepoj domovini, poboljša stanje i ukaže na Pravi put.

Svim muslimanima želim da svoj ramazan prožive u miru i zadovoljstvu, da vrijednost njihove duhovne snage osjete svi dobri ljudi.

(Balans)