• tik tok

Pucanj topa s tuzlanskog brda Kicelj označio početak mjeseca posta i ibadeta

Mar 10, 2024

Foto: Balans

Pucnjem topa sa brda Kicelj, uz večerašnji zalazak sunca, ozvaničen je dolazak mjeseca ramazana u Tuzli.

Top koji je postavljen na tuzlanskom brdu Kicelj tokom mjeseca ramazana pucnjem će označavati vrijeme iftara nakon cjelodnevnog posta.

Prva teravija večeras će biti klanjana, a prvi dan ramazanskog posta je u ponedjeljak, 11. marta.

Post počinje u 4:24 sata, a prvi iftar nastupa sa zalaskom sunca u 17:52 sati.

Grad Tuzla s radošću dočekuje mjesec posta, kaže prvi čovjek grada.

“Drago mi je da večeras vidim veliki broj djece ovdje. Mi smo brdo Kicelj pripremili za ramazan. Ovdje ćemo imati svaki dan, naredni mjesec, pucanje topa i označavanje kraja posta. Danas smo posebnu pažnu posvetili ovom mjestu koje smo uredili da bude spremno za sve naše građane. Koristim ovu priliku da svim muslimankama i muslimanima poželim ramazan mubarek olsun.“, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla će ove godine prema planu ramazanskih aktivnosti realizovati niz aktivnosti na području svog djelovanja. Štampane su ramazanske vaktije koje su ovih dana distribuirane u džemate, iste su besplatne i dostupne svim džematlijama i građanima.

„Večeras počinju teravije, sutra je prvi dan ramazana. Iskazujem jedno poštovanje svima koji će ibadetiti narednih mjesec dana. Mnogo aktivnosti imamo u ovom nama svetom mjesecu“, kazao je Ahmed Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

Teravih-namaz klanjat će se u svim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla. Teravih-namaz klanjat će se po vaktiji, 20 rekata. Hatma teravija će se, tradicionlano, klanjati u Džindijskoj džamiji po vaktiji. Tokom mjeseca razamana u gotovo svim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke, kao i polaznici mektebske nastave.

(Balans)