• tik tok

Posljedice rata: Na Zapadnom Balkanu još uvijek se traga za oko 11.000 nestalih osoba

May 16, 2024

Foto: Balans

Još uvijek se traga za 11.000 nestalih osoba u proteklim ratovima na ovom području, podsjetili su danas u Sarajevu predstavnici Grupe za nestale osobe (GNO) iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Srbije i međunarodnih organizacija.

Direktor programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday ocijenio je uspjehom bez presedana u svijetu činjenicu da je od više od 40.000 nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji do sada pronađeno 75 %.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić rekao je da su ovakva postignuća bila nezamisliva prije svega osam godina kada je GNO uspostavljen te naglasio da su često bili osporavani i žrtve političkih procesa.

Britanski i njemački ambasadori u BiH Julian Reilly i Thomas Fitschen izrazili su zadovoljstvo što su njihove vlade godinama finansijski podržavale rad GNO koji je već polučio izuzetne rezultate i pozvali na nastavak kako bi porodice nestalih došle do istine.

Grupu za nestale osobe čine istaknuti predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba. Ima ulogu u nadzoru nad aktivnostima unutar Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. u sjedištu ICMP-a u Hagu.

(Balans/Radio Sarajevo)