• tik tok

Pomoć stiže: Ukrajina dobija hiljade granata

Mar 2, 2024

Foto: Facebook

Nekoliko europskih zemalja u procesu je nabave stotine hiljada topničkih granata kalibra 122 milimetra iz inozemstva kako bi ih donirali Ukrajini. Stručnjaci tvrde da će ovaj potez pomoći Kijevu koji u zadnje vrijeme ne uspijeva nadoknaditi manjak streljiva u jeku snažne ruske ofenzive, javlja portal Defense News.

Najnoviji vojni paket za Ukrajinu, koji je ovaj mjesec najavila njemačka vlada, uključivao je više od 120.000 topničkih projektila sovjetskog kalibra. Berlin je precizirao je da isporuke stižu iz industrijskih zaliha koje se financiraju javnim sredstvima.

Njemački list Der Spiegel izvijestio je da su granate naručene iz Bugarske, glavnog proizvođača ove vrste streljiva u Europi.

“Većina ukrajinskog topništva još uvijek je iz sovjetske ere – standardi su bili 122 mm, 130 mm i 152 mm, tako da je nabava novog streljiva ovog kalibra za Kijev vrijedna”, rekao je Mark Cancian, viši savjetnik za međunarodni sigurnosni program u Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu.

Ukrajinske snage i dalje se oslanjaju na stariju opremu, uključujući haubice D-30 ili 2S1 Gvozdika, koje mogu ispaljivati samo granate koje ne odgovaraju NATO standarde.

Na konferenciji u Münchenu češki predsjednik Petr Pavel rekao je da je njegova vlada također uspjela locirati gotovo milijun granata iz inozemstva, uključujući 800.000 kalibra 155 mm i 300.000 kalibra 122 mm.

(Balans/Jutarnji)