• tik tok

Podignuta optužnica: Državljanin Bjelorusije pokušao prokrijumčariti 26 migranata u prikolici

Apr 16, 2024

Foto: Ilustracija

Tužiteljica Tužilaštva BiH iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigla je optužnicu protiv Dzmitry Trembach, rođen 1979. godine, državljanin Bjelorusije koji se nalazi u pritvoru, a zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se tereti da je, početkom 2024. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru sa osobama afro-azijskog porijekla koje nisu ispunjavale uslove za putovanje i boravak u zemljama EU, izvršio krijumčarenje i nelegalno prebacivanje 26 migranata, državljana Turske i Sirije koji su za krijumčarenje plaćali različite iznose u rasponu do 3500 -5000 eura.

Krijumčarenje je počinjeno teretnim motornim vozilom sa prikolicom, kojim je upravljao optuženi, na relaciji od BiH prema Poljskoj, nakon što je u okolini Sarajeva optuženi omogućio grupi od 26 migranata, među kojima je bilo i žena, djece i maloljetnih osoba, da se ukrcaju i sakriju među teretom.

Krijumčarenje su na granici BiH i R Hrvatske otkrili i spriječili policijski službenici Granične policije BiH GP Brod, koji su u kamionu otkrili migrante koji nisu ispunjavali uslove za putovanje i boravak u R Hrvatskoj i EU, što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima.

Optuženi se tereti da je, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u njemu poznatom iznosu, pokušao preko državne granice nedozvoljeno prevesti više migranata, među kojima i osobe koje nisu navršile 18 godina života i pri tome, ostvario protivpravnu imovinsku korist, čime je počinio krivično djelo – krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

(Balans/Tužilaštvo BiH)