• tik tok

Ogromni puževi uništavaju biljke u Venecueli

Nov 12, 2022

Izvor: Luis Bravo

Najezda divovskih afričkih puževa u Venecueli je izazvala veliku paniku. Obilne kiše su uzrokovale njihovo razmnožavanje, a puževi predstavljaju i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje, prenosi AFP.

Prve kolonije podsaharskog puža Achatina fulica otkrivene su početkom novembra na obalama jezera Maracaibo u zapadnoj Venecueli. Od tada je više puževa pronađeno u poljoprivrednim područjima u regiji, kao i u susjednoj državi Tachira.

“Provjerene su određene lokacije  na kojima se dnevno sakuplja otprilike 350 do 400 puževa”, rekao je za AFP Rafael Ramirez, gradonačelnik grada Maracaiba te dodao da vlast čini napore da suzbije najezdu puževa.

Puž je prisutan u Venecueli od 1997. godine, a posljednja najezda otkrivena je 2017., iako u manjim količinama, rekao je Jose Sandoval, direktor za divlje životinje u nevladinoj organizaciji Azul Ambientalista.

“Ovo će biti nezaustavljivo jer su veliki i već odrasli, već su položili jaja”, rekao je Sandoval.

Sandoval je poveo AFP u misiju iskorjenjivanja u Maracaibu u kojoj je sakupio 437 puževa u samo dva sata.

Rekao je da je produžena kišna sezona kriva za ponovnu pojavu puževa i brzu reprodukciju te da sumnja da će ostati do marta i uništiti sve usjeve.

(Balans)