• tik tok

Naučnici ustali protiv negiranja zločina na Kapiji

May 23, 2022

Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, danas su u Memorijalnom centru „Kapija“ organizovali okrugli sto „Tuzlanska Kapija- ubijene mladosti 1995. Nekažnjeni ratni zločini“.

Stradanje tuzlanske mladosti 25.maja 1992.godine, zaslužuje veću naučnu pažnju, a posebno u kontekstu negiranja ovog događaja, kazali su organizatori skupa.

„ Negiranja dolaze od izvršilaca i planera i onih koji su učinili i čine sve danas da izbrišu iz pamćenja.Oni žele da to te događaje predstave na jedan drugačiji način. Rezultat toga su ne samo medijski istupi koji bole, vrijeđaju. Riječ je o neistinima“- rekao je Izet Šabotić direktor  Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Posebna uloga u svemu tome imaju knjige koje su rađene sistemski te podržane od najviših srbijanskih institucija i sve sa ciljem.

„ Onda smo smatrali da moramo napraviti jedan naučni skup i dati odgovor. Taj odgovor se zasniva na jasnim činjenicama, objektivnom sagledavanju svih okolnosti vezanih za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. To je obaveza Centra koji u svojoj viziji djelovanja ima i zadatak njegovanja kulture pamćenja“- naglasio je Šabotić te dodao da će biti objavljen zbornik radova na ovu temu.

Ovo je vrijeme negiranja svega što je učinjeno, smatra Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Po njegovim riječima, pravi primjer za tu tvrdnju je Kapija.

„ Negiranje svega učinjenog. Naše ratne zločince ćemo štiti koje su presuđeni ili koji su samo osumnjičeni, a branioce BiH ćemo hapsiti na granicama i suditi im pred našim sudovima. Također, mi ćemo pokušati sve ostvariti što smo izgubuli u miru, a za to vrijeme ćemo destablizirati političko političko i državno rukovodstvo BiH i podržavati secesiju Republike Srpske. To je jedno memorandumsko vrijeme, vrijeme negiranja onoga šta je učinjeno“- izjavio je Muratović. Pomenuti Institut već 30 godina istražuje zločine, ali tuzlanski masakr je posebno ostavio traga.

„ Postavlja se pitanje: Kakvi su to morali biti ljudi da ubiju 71 dijete , da rane 140? Prije nego što su obukli uniforme, bili su to uzorne komšije, korektne kolege sa posla.Međutim, ideološki tumačeno zlo, tumačilo se kao dobro. Radili su na ostvarenju „ Velike Srbije“  i onda se za takve stvari uopšte ne pitaju. Nažalost, oni misle da su učinili jedno dobro djelo“- ističe Muratović.

One koji su preživjeli masakr na Kapiji, a posebno roditelje, boli što niko nije iza rešetaka, iako sudska presuda je jasna. Za zločin na Kapiji, 20 godina zatvora je dobio Novak Đukić, bivši komadant Taktičke grupa Ozren Vojske Republike Srpske koji je pobjegao u Srbiju i koja ga štiti.

„ Isto sve 27 godina. Ovaj skup je put, temelj, priča. Ranjeni i mi roditelji možemo sa jednom emocijom pričati o Kapiji, ali je vrlo značajno da se struka uključi, da se barata činjenicama i da se činjenicama dođe do istine. Ja sam to stalno govorio. Moram priznati da sam umoran. Previše stresa, umora, težine. Ali je i obaveza da se drži Kapija u fokusu“- mišljenje je Dine Kalesić, otac najmlađe žrtve Kapije, trogodišnjeg Sandra. Kalesić naglašava da je jedini put do istine, pomirenja i nekih boljih odnosa na ovim prostorima, da događaji poput Kapije, uđu u školske udžbenike.

 „Tu struka mora odraditi posao. Činjenice da pribavi, predoči, formira u školske udžbeničke lekcije, bez emocija, pristrasnosti i tendencija. Da se konačno sve to ostavi generacijama koje dolaze u pisanom obliku i obliku činjenice i istine“- poručio je Kalesić.

Ove godine obilježit će se 27.godišnjica od strašnog zločina na Kapiji koji se desio na Dan mladosti. Na Aleji mladosti na Slanoj Banji gdje su pokopani poginuli, bit će položeno cvijeće i odata počast ,a potom i na mjestu zločina.Navečer u 20.55 minuta zatrubit će sirene za sve one kojih više nema.

Nataša Tadić