• tik tok

Majka ubijene djevojke na Kapiji: Bila je tako lijepa

May 25, 2022

Tuzla je danas obilježila 27.godišnjicu stradanja omladine na Kapiji. Roditelji, preživjeli, građani, te brojne delegacije i organizacije, položile su cvijeće i odale počast stradalima. Prvo na Aleji Mladosti, a potom na samom mjestu zločina, na Kapiji gdje je granata ispaljena sa Ozrena ubila 71 mladu osobu, ranila oko 200.

Za roditelje težak i tegoban dan dok se sroje pored grobova svoje djece i prisjećaju se te zadnje noći kada su se vidjeli. Tuzlanke Edisa Memić i Amira Mehinović bile su drugarice. Zajedno su izašle u grad 25.maja 1995. godine. Nedžba Memić, Edisina majka prisjeća se zadnjeg razgovora.

„ Kaže: Odoh, majka, da izađem. Pitam: Gdje ćeš? Ona kaže:  Najljepša ću večeras da budem. I bila je tako lijepa… Ja gledam za njom. Ode niz put. Čekala sam da se vrati jer u pola devet je trebala biti kući“- priča Nedžba. No, Edisa nije došla te noći. Poginula je skupa sa drugaricom Amirom. Majka je sliku mrtve kćerke vidjela na televiziji.

„ Počne mi se kuća naroda puniti jer je bio specijalni program pa su vidjeli. I sada se naježim na to. Ja pogledam i na televiziji prvo vidim svoju Edisu“- prisjeća se Nedžba i dodaje da je sve manje roditelja, a tuga ostaje.  Ona se brine i o Amirinom grobu koja je ukopana do Edise jer su Amirini roditelji umrli. Posebno joj teško pada što niko nije odgovarao za ubistvo njene kćerke i ostalih mladića i djevojaka. Iako je osuđen Novak Đukić na 20 godina zatvora, on nije u zatvoru već se nalazi u bjekstvu u Srbiji.

„Ma, oni će njega prije otrovati nego izručiti. Kada sam bila na suđenju, on je bio sa osmjehom. Šta ga pitaju, on nasmijan odgovara. Šta ću. Tugo moja…“- sa uzdahom kaže ova majka.

Čekala sam da se vrati jer u pola devet je trebala biti kući.

Nedžba Memić

Ranjene, preživjele i roditelje posebno boli činjenica da se ovaj zločin konstantno negira od pojedinaca, organizacija i političara iz Republike Srpske i Srbije.  Stoga je potrebno da nauka odradi ključnu ulogu, poručuju roditelji.

„Treba nauka i struka da se uključi i da kaže gdje je šta i kako bilo i da to predoči u udžbeničke lekcije. Po meni je to jedan jedini način da ostavimo našim generacijama koja dolaze, istinu o Kapiji i svim bh.kapijama“-mišljenja je Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve Kapije, trogodišnjeg Sandra Kalesića.

Žrtvama Kapije su se poklonili i mladi iz Beograda koji kažu da ne znaju dovoljno o ovom događaju.

O zločini na Kapiji se ne uči ni u jednoj školi, ne postoji u narativu da se nešto desilo, a tek nešto ovako. Mladi su neinformisani, a oni koji jesu, to je uglavnom negiranje“- rekla je Maja Žilić iz Inicijative za ljudska prava iz Beograda.

S obzirom da Srbija ne želi izručiti Đukića, mora odgovarati za to, smatra Jasmin Imamović, tuzlanski gradonačelnik.

„Mi pozivamo sve članice EU da ne može Srbija nikada, nikada postati članica EU dok ne osudi pravosnažno osuđenog ubicu ove djece, ratnog zločinca Novaka Đukića. Nije moguće da će EU primiti Srbiju i pustiti je u EU jer kriju pravosnažno osuđenog ubicu djece Novaka Đukića“- poručio je Imamović.

Nataša Tadić