• tik tok

MUP TK: Sigurnost građana je prioritet

May 23, 2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je danas obilježilo Dan policije i 25 godišnjicu postojanja. Sigurnost građana je prioritet, poručeno je ovom prilikom. 

Pripadnici Jedinice policije za specijalnu podršku i Jedinice za javni red i mir, postrojili su se  na Trgu slobode i prodefilovali do Kapije gdje je položeno cvijeće i odato poštovanje ubijenim civilima na Kapiji. Zatim je položeno cvijeće i ispred zgrade MUP-a TK, poginulim pripadnicima MUP-a TK u periodu 1992-1995. godine.

„ Ovo je poseban dan. Tada se prisjećamo naših poginulih, umrlih, ranjenih kolega, posebno kolega koji su u proteklom ratu izgubili živote. To je dan kada anliziramo svoje aktivnosti. Policijski posao je težak i častan posao i nije ga nimalo lako obavljati. Svi znamo da je glavni cilj zaštita imovinske i lične sigurnosti svih građana koji žive u ovom kantonu, ali i svih onih koji se zateknu ili borave u ovom kantonu“- rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK. Korman tvrdi da je policija napravila značajne rezultate u prethodnom periodu te stvorila uslove da se građani TK, osjećaju sigurno.

“Policijski posao je težak i častan posao i nije ga nimalo lako obavljati”

Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK
Tweet

„ Osjećaj sigurnosti je glavni preduslov za sve ono što mi danas u životu obavljamo“- zaključio je Korman. Sigurnost građana je prioritet, smatra i Irfan Halilagić, premijer TK.

„ Vlada TK putem resornog Ministartstva unutrašnjih poslova , čini dodatne napore kako bismo o bezbjedili potrebne uslove za rad ministartsvu i Upravi policije da na adekvatan način dođemo do zajedničkog cilja, a to je najviši mogući stepen sigurnosti građana i njihove imovine“- kazao je premijer.

Inače, prije nekoliko dana, policija je simulirala vježbu sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, upad u prostoriju uz visoko-rizično lišavanje slobode osumnjičenih, osmatranje i antisnajperski tim, elementi alpinizma i stavljanje lica pod kontrolu uz upotrebu službenog psa i korištenje posebne specijalističke opreme, odnosno, vozila, uniforme i oprema za javni red i mir, snajperi i drugo naoružanje, alpinistička oprema, službeni psi i dr. Osim toga, policija je prezentovala i dva specijalna vozila tzv. „presretača” sa mjernim uređajem za nadzor i kontrolu vozila u saobraćaju. Trenutno se provodi obuka policijskih službenika za njihovo korištenje, te se uskoro očekuje stavljanje „presretača” u funkciju. Cilj je smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, odnosno unaprijediti stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja, kao i povećati sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Nataša Tadić