• tik tok

Najgore ocijenjena jela iz BiH: Tuzlanski ćevapi na neslavnom spisku

Apr 2, 2024

Foto: Balans

Poznati “Taste Atlas”, svjetski atlas tradicionalnih jela lokalnih namirnica i autentičnih restorana, objavio je 18 najgore ocijenjenih jela iz Bosne i Hercegovine, a među kojima su i tuzlanski ćevapi.

Neslavni spisak čine uglavnom stara tradicionalna jela i slana i slatka. Najgore ocijene su dobili  gurabija, prijesnac, buranija, sogan-dolma, popara, orašnica, kadaif, sutlijaš, kalja, tufahija, hurmašica, Begova čorba, ružice, japrak, Bosanski lonac, tuzlanski ćevapi, smokvara i klepe.

Na svjetski poznatoj stranici “Taste Atlas”, tuzlanski ćevapi su opisani:

“Ova sorta ćevapa dolazi iz Tuzle. Mali komadi se obično prave od kombinacije mljevene ovčetine, junetine i jagnjetine (obično u omjeru 2:1:1), iako se na nekim mjestima pripremaju samo s govedinom. Meso se ručno promiješa i začini solju i biberom, a mesnu kombinaciju preporučljivo je ostaviti u frižideru nekoliko sati ili cijeli dan prije pripreme. Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kada su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi se poslužuju u okruglom somunu zvanom lepina, koji je prethodno umočen u čorbu od goveđih kostiju koja se zove poljev ili poliv. Mladi luk ili sirovi nasjeckani luk tradicionalni su prilog ovom ukusnom bosanskom jelu od mesa”.

Iako zvuči ukusno, oni koji su probali ovo jelo, očito ne misle tako pa su dali najgoru ocjenu ćevapima u Tuzli.

(Balans)