• tik tok

Mreža udruženje Moje pravo: Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK diskriminiše osobe sa invaliditetom

Mar 12, 2024

Foto: Balans

Mreža udruženja “Moje pravo” iz Tuzlanskog kantona, oštro je reagovala na odluke resornog kantonalnog ministarstva, a koje se odnose na subvencioniranje prevoza za djevu i lica ometena u fizčičkom ili psihičkom razvoju.

Saopštenje prenosimo u potpunosti:

“Zbog nove diskriminacije djece i osoba s teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom uzrokovane Uputstvom o subvencioniranju prevoza za djecu i lica ometenu u fizičkom ili psihičkom razvoju, a koje je urađeno od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK kao koalicija udruženja koja djeluje duži period zajednički na području Tuzlanskog kantona obavještavamo javnost da ćemo se svim zakonskim sredstvima boriti protiv ove i svake druge diskriminacije populacije koju predstavljamo.

Da bi javnosti bilo jasnije, pravo na subvenciju prevoza je pravo koje se ostvaruje prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom Tuzlanskog kantona i čije su zadnje izmjene bile u avgustu mjesecu 2023. godine, kada su svim korisinicima poništena ranija rješenja za prevoz zbog izmjena zakona, te su ponovo svi korisnici morali podnijeti zahtjev prema Centrima za socijalni rad na području TK za ostvarivanje ovog prava uz dostavu obimne dokumentacije koja uključuje 18 (osamnaest) dokumenata i raznih dokaza. Od zadnje izmjene zakona je prošlo više od 6 mjeseci, a nekim korisnici ovog prava poput korisnika koji ostvaruju pravo preko Centra za socijalni rad Grada Tuzla još uvijek nisu refundirana sredstva, a rješenja za prevoz su urađena tek krajem januara mjeseca 2024. godine i još uvijek čekaju na refundaciju troškova prevoza.

U vrijeme inflacije i poskupljenja svega imali smo strpljenja i čekali više od 6 mjeseci da nam se refundiraju troškovi prevoza na što imamo zakonsko pravo.

Udruženja koja djeluju u Mreži udruženja „Moje pravo“ Tuzlanskog kantona, roditelji djece s teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom, osobe s invaliditetom imali su razumjevanje i sa Vladom TK pokušali smo demokratskim putem i dijalogom rješavati probleme sa kojima se susreće ova najranjivija kategorija društva.

Međutim, nakon što smo dobili obavijest o novom Uputstvu za ostvarivanje prava na subvenciju prevoza koje je urađeno od strane Ministarstva za rad, socijlanu politiku i povratak TK ostali smo zatečeni zahtjevima koji će pred korisnike ovog prava biti postavljeni od 1. aprila 2024. godine i klasičnom diskriminacijom ove populacije.

U navedenom Uputstvu stoji:

„Dijete/lice iz tačke 1 ovog Uputstva obavezno je koristiti usluge samo ovlaštenog javnog autobusnog prijevoza, a visina mjesečnog subvencioniranja se utvrđuje na osnovu dokaza o kupljenoj karti za svaki mjesec (račun), koji mora biti u spisu korisnika.

Ukoliko se zbog opravdanih razloga (lice ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju koje zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da koristi usluge ovlaštenog javnog autobusnog prijevoza što procjenjuje centar za socijalni rad) koristi drugi način prijevoza (npr. Ličnim automobilom), visina mjesečnog subvencioniranja se utvrđuje na osnovu potvrde o visini cijene mjesečne/dnevne karte izdate od strane najpovoljnijeg (najprikladnijeg za budžetsko izdvajanje) ovlaštenog javnog autobusnog prijevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju, kojim korisnik pravda namjenski utrošak subvencije“

Ovakvo Uputstvo je diskriminacija ove populacije od koje se traži da djeca i osobe s invaliditetom trebaju putovati prvenstveno javnim prevozom, a samo ukoliko Centar za socijalni rad odobri može putovati vlastitim prevozom, što ne traži nigdje ni niko ni od zdravih i radno sposobnih osoba.

Stoga pitamo zaposlene u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK kao autore ovog diskriminirajućeg dokumenta na šta ste mislili kada ste ovo pisali, pitamo i ministra Fadila Alića na šta je mislio kada je čitao ovo uputstvo i isto potpisao? Na djecu i osobe s teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i na njihove roditelje niste sigurno mislili, niti imali empatije.

Pitamo i premijera Irfana Halilagića da li zaposlenici organa Vlade TK i ostali budžetski korisnici TK imaju uslov da su obavezni putovati javnim autobusnim prevozom i da moraju donijeti račun o kupljenoj karti da bi dobili refundaciju troškova prevoza? Podsjećamo da su vaši zaposlenici radno i zdravstveno sposobne osobe i sigurno nemaju ovaj uslov.

Pozivamo premijera Irfana Halilagića da hitno ovo Uputstvo bude tačka dnevnog reda na prvoj narednoj sjednici Vlade TK, da se prema zaposlenicima i Ministru koji su autori ovog Uputstva u najmanju ruku uputi mišljenje/ukor Vlade TK da ne mogu na ovakav način vršiti diskriminaciju djece i osoba s invaliditetom, te da se Uputstvo hitno izmjeni odlukom Vlade TK.

Također pozivamo Premijera TK da hitno pozove na sastanak predstavnike Mreže udruženja „Moje pravo“ Tuzlanskog kantona i da se nastave razgovori o ovoj temi i o već započetim inicijativama: trajno rješavanje rane intervencije, transformacija JU „Zavod za odgoj i opbrazovanje osoba sa psihičkim i tjelesnim smetnja Tuzla i otvaranje radnog centra, pomoć i podrška radu udruženja koja pružaju podršku i pomoć djeci i osobama s teškoćama u razvoju i/ili invaliditetom, djeci i osobama oboljelim od teških ili rijetkih bolesti itd.

Zahtjevamo od Vlade TK da se hitno u najkraćem mogućem roku izvrši refundacija troškova prevoza svim korisnicima koji su ostvarili to pravo, kao i novčana pomoć. Budžet za 2024. godinu je usvojen i nemate više nikakve prepreke da isplatite navedena potraživanja koja neki čekamo više od 6 mjeseci.

Zahtjevamo od ministra Fadila Alića da uputi javno izvinjenje u svoje ime i u ime zaposlenika Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i da ovo Uputstvo hitno izmjene.

U našim zahtjevima ćemo istrajati i borićemo se svim zakonski raspoloživim sredstvima budite sigurni. Mi nikada odustati nećemo.”

(Balans)