• tik tok

Mjesečev kamen Enise Alibalić: Nikada ne smijemo izgubiti sebe

Mar 1, 2024

Foto: Balans

Tuzlanska novinarka Enisa Alibalić sinoć je promovisala svoju drugu knjigu pod nazivom “Mjesečev kamen” u  Narodnoj univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli. Riječ je o djelu koje govori o životu, ljudima, iskustvima i načinu kako sačuvati sebe i zdrav razum.

Izdavanjem druge knjige, Alibalić kaže da se povećala njena odgovornost prema njenim čitateljima. Knjiga “Mjesečev kamen” zbirka je krtakih crtica iz svakodnevnog života.

“To je ono što sam ja bilježila nakon svojih promišljanja, razmišljanja i proživljavanja o svakodnevnim dešavanjima, odnosima sa ljudima, nekim mojim ličnim osvrtom na sve što me okružuje”- kazala je autorica.

Šta je, zapravo, mjesečev kamen? Ime “Mjesečev kamen” poznato je iz nekoliko razloga, a jedan od njih je i taj da su stari Rimljani vjerovali kako je u njemu zarobljen mjesec. Žene s Istoka nosile su ga za poticanje plodnosti, lijepe snove i radost. Grci su ga povezivali s boginjom Selenom. Njegovo najjače djelovanje je upravo tijekom punog mjeseca i mladog mjeseca, kada može donijeti osobi koja ga nosi više emocija, pobuditi strast ljubavnog partnera i pružiti snažniju intuiciju.

Knjiga nosi posebnu simboliku tog mjesečevog kamena i ja se nadam da će i publika tako shvatiti. Mada, sada ta knjiga ne pripada više meni nego njima. Da je tumače, prihvataju i doživljavaju kako osjećaju”- kazala je Alibalić i dodala da se nada da će čitatelji pronaći neku poruku, pouku ili pak samo lijepu riječ.

Kroz ovo djelo, autorica zahvaljuje životu na svakoj pruženoj prilici, a nama prepušta da i sami zaronimo u dubine njenih trenutaka o kojima je promišljala bilo danju bilo noću, mišljenja je promotorica Maja Nikolić.

“Ovakvu knjigu je lako zavoljeti i uvijek je držati tu negdje. Jer svi toliko puta budemo tužni i obeshrabreni, nije rijetkost da posumnjamo u sebe i gubimo ono svoje vlastito ja. Toliko puta pucamo unutar sebe, a glumimo da cvjetamo od sreće. Koliko puta smo vjerovali do besvijesti nekome, a vrlo brzo smo bili iznevjereni. Mnogo je još toga, ali ovaj bijeg u “Mjesečev” kamen dat će nam neke odgovore – da je sve to život i da ne smijemo nikada izgubiti sebe”- poručuje Nikolić.

Doprinos ovoj knjizi dao je i tuzlanski novinar i slobodni umjetnik Ramo Tučić koji je uradio ilustracije te njima upotpunio i dočarao autoričine misle, ideje, razmišljanja i o ljudima i o životu. Svoj viđenje ovog djela dala je i Sanja Dukić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić”.

Inače, Enisin prvijenac “Namaste kažem” veoma je dobro prihvaćem kroz publike i knjiga se našla kao štivo u brojnim domaćim, ali i evropskim domovima.

(Nataša Tadić)