• tik tok

Majke Srebrenice traže od Schmidta da smijeni Nešića: Na sve načine vrijeđa žrtve genocida

Mar 4, 2024

Foto: Balans

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja ” Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputilo je Christianu Schmidtu pismo u kojem traže smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića.

U saopćenju za javnost, iz Udruženja su naveli kako se Nešić obrušio na rad ovog udruženja.

“Našim saopštenjem od 2. marta 2024. godine upozorili smo Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH, da treba poštovati  presude MKSJ i MSP, UN sudova, imajući u vidu da je isti na lažan i tendenciozan način prethodno javno komentirao uzroke rata u BiH, te smo zbog kontinuirane antidejtonske  aktivnosti, nerada  i sabotiranja građana BiH, zatražili njegovu smjenu od strane visokog Predstavnika za BiH. Isti dan, navedeni ministar se javno obrušio na udruženja žrtava i na visokog predstavnika za BiH, navodeći da smo se svi mogli uvjeriti do sada  da se on ‘ne plaši Schmidta’ te je izrekao niz uvreda na adresu žrtava, što ne samo da ne priliči  jednom ministru BiH, nego na najgori način oslikava osobu koja treba osigurati sigurnost i spokoj građana naše države”, pojasnili su.

Poručili su i kako smatraju da negator presuda Međunarodnog suda i neko ko vrijeđa žrtve genocida ne može biti ministar niti obnašati bilo koju drugu funkciju u BiH i da treba biti krivično procesuiran.

“Poštovane članice upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), nadamo se, da nakon našeg pisma, navedeni ministar Nešić neće opet javno izaći i reći da nam je svima pokazao da se ne boji, ne samo visokog predstavnika za BiH, nego ni PIC-a. Sve ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka kada su ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Mićo Stanišić, Ratko Mladić i drugi, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, prijetili cijelom svijetu i započeli svoj zločinački poduhvat u BiH”, ističe se.

Na kraju, saopćili su kako Nešić ne poštuje ni Dejtonski sporazum.

“Zbog toga i vas pozivamo da pružite podršku visokom predstavniku za BiH, da konačno smjeni ministra, koji ne poštuje Dejtonski sporazum i visokog predstavnika za BiH, ne prihvata i negira presude UN sudova, a istovremeno na sve načine vrijeđa žrtve genocida. Krajnje je vrijeme da izabrani dužnosnici koji negiraju UN naslijeđe, Dejtonski sporazum i instituciju visokog predstavnika za BiH budu ekskomunicirani iz državnog pravnog sistema BiH. Očekujemo od Vas i od visokog predstavnika za BiH reakciju”, zaključuje se.

(Balans)