• tik tok

“Majčina marama”

Jul 10, 2022

U povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” zajedno sa Memorijalnim centrom i Centrom za postkonfliktna istraživanja organizuje multimedijalni edukativni projekat “Herioine Srebrenice” Dio projekta je i instalacija “Majčina marama” koja će na simboličan način predstaviti marame i šalove srebreničkih majki, sestara, supruga, žena širom BiH, regiona i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

Svoj doprinos ovom projektu dala je i novinarka Mirela Bektić. Njoj je u genocidu ubijen otac, a njegove posmrtne ostatke, tačnije samo lobanju, ukopala je 2019. godine.

„Ja sam dala svoju maramu koju sam nosila svaki puta kada bih posjećivala Memorijalni centar Potočari. Na taj način sam htjela doprinijeti ovom projektu. Srebrenica se ne smije zaboraviti, a događaji poput ovog doprinose tome“ – kazala je Bektić za portal Balans.

Cilj je bio prikupiti 1.000 marama od majki srebreničkih žrtava u čast njihove uloge u očuvanju sjećanja na genocid, a Centar za postkonfliktna istraživanja je podijelio kako na postavljanju instalacije koje je u toku rade mladi iz cijeloga svijeta.

(Balans)