• tik tok

Lukavačka kompanija kupila Hotel Tuzla

Jul 13, 2022

Kompanija ” Dženex” Lukavac je danas proglašena najpovoljnijim ponuđačem za kupovinu Hotela Tuzla. Kupac je ponudio nešto više od 16,5 miliona KM što je bila najpovoljnija ponuda.

Pred Opštinskim sudom u Tuzli je danas održano ročište za javno nadmetanje – prvu prodaju nekretnine Hotel „Tuzla“ d.d. Tuzla, saopštila je ova pravosudna institucija.

 ” U izvršnom postupku tražitelja izvršenja PTK d.o.o. Tuzla i drugi protiv izvršenika Hotel „Tuzla“ d.d. Tuzla Sud je objavio zaključak o prodaji nekretnine Hotela „Tuzla d.d. Tuzla. Za učešće u javnom nadmetanju prijavilo se šest  potencijalnih ponuđača. Početna cijena je bila 6.065.001,00KM, polovina od procijenjene vrijednosti od 12.138.000,00 KM.

Nakon zaključenja ročišta za najpovoljnijeg ponuđača proglašen je „Dženex“ d.o.o. Tuzla za iznos od 16.650.000,00KM”- saopštili su iz Opštinskog suda Tuzla.

Predmet prodaje je bio objekat Hotela „Tuzla“ površine 4.270m2, te zemljište koje zajedno sa privrednom zgradom, ima površinu od 15.754m2. Vrijednost nekretnina je utvrđena od strane ovlaštenog sudskog vještaka i iznosi 12.138.000,00 KM, što znači  da kvadratni metar zemljišta, uključujući i ono ispod zgrade, košta oko 770 KM.  Hotel je udaljen 0,5-3km od svih bitnih sadržaja u Tuzli, a od aerodroma je udaljen 12 km. Spada u kategoriju hotela sa 4 zvjezdice i ima 223 sobe. Hotel raspolaže sa 7 ugostiteljskih objekata, te nekoliko sala za organizaciju vjenčanja, kongresa, seminara i sl. U sastavu Hotela je i zatvoreni bazen, dužine 25 m, sa pratećim SPA sadržajem. Osim navedenog ,tu su i prostorije za administrativne poslove, kancelarijski prostor za upravu, zaposlene, skladište za namirnice, tehničku opremu i sl.

Ovu vijest sa zebnjom čekalo je više od 80 bivših radnika Hotela „Tuzla“ d.d. Tuzla. Radnici protiv svoje bivše firme imaju pravosnažne presude koje se odnose na isplate plata, doprinosa, regresa i drugih potraživanja iz radnog odnosa. Radi se o platama i drugim primanjima,od kojih su neka stara i po 15 godina, a nekima od radnika, nije isplaćeno 50 posljednjih plata. Šta će radnici od toga naplatiti, bit će tek poznato. Inače, ovaj hotel je klasični primjer neslavne poslijeratne privatizacije te su podignute optužnice protiv više osoba.

Naime, Kantonalni sud Tuzla je 2020. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv Igora Pogačara (57) i Fadila Sarajlića (67), obojica iz Republike Slovenije, zbog postojanja osnovane sumnje da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61)iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe.

Pogačar i Sarajlić, kao organizatori grupe, te Hadžigrahić, su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave. Simić i Izić za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da su Pogačar i Sarajlić kao organizatori grupe, kao i drugi pomenuti članovi grupe koji su im pomagali u činjenju ovih krivičnih djela, prouzrokovali štetu privrednom društvu Hotel Tuzla u iznosu većem od devet miliona KM.

( Balans)