• tik tok

Kosa oduševila Tuzlake

Jun 27, 2022

Mjuzikl ” Kosa” sjajno je prihvaćen pred tuzlanskom publikom u nedjelju navečer, a što je pokazala i puna sala Bosanskog kulturnog centra gdje je predstava izvedena.

Mjuzikl, koji jedio festivala “Kultura na ulice” Narodnog pozorišta Sarajevo, premijerno je izveden 24. juna u Sarajevu, da kasnije na Palama, a potom i u Tuzli.

“Zadovoljstvo nam je što smo našoj vjernoj publici uspjeli besplatno priuštiti ovakav muzički događaj, koji je jedan u nizu onih koje u okviru obilježavanja jubileja 25 godina od osnivanja JU BKC TK planiramo realizirati do kraja ove godine.Dugotrajni aplauz i ovacije za učesnike u programu, od publike u ispunjenoj Velikoj sali BKC-a, najbolja su ocjena rada svih koji su učestovali u pripremi i realizaciji ovog događaja “– kazali su iz JU BKC Tuzla.

Inače, Hair: The American Tribal Love-Rock Musical, poznatiji pod skraćenim naslovom Hair (ili u prijevodu Kosa) je američki kazališni rock mjuzikl premijerno prikazan 1967. u New Yorku. Dijalog i stihove su napisali glumci James Rado i Gerome Ragni, a muziku Galt MacDermot. Radnja prikazuje “pleme” dugokosih hipika i boema koji žive na njujorškim ulicama i nastoje izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu, a protagonist je mladić po imenu Claude koji razmišlja o tome da li da im se pridruži ili posluša svoje roditelje i ode u rat. Nastao kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunda 1960-ih, Hair je izazvao određene kontroverze time što je koristio psovke, prikazivao i slavio korištenje droga, te golotinju na pozornici. Usprkos toga je “pogodio” duh vremena, te je već sljedeće godine dobio službenu broadwaysku premijeru i doživio ogroman uspjeh. Mnoge od njegovih pjesama su postale hitovi.

Inače, mjuzikl “Kosa“ je prvi put odigran davne 1967. na Broadwayu i postao je globalni simbol otpora mladih, a izveden je i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine.

U mjuziklu “Kosa” redatelja Arona Tilena, učestvuje Sarajevska filharmonija kojom diriguje maestro Rajan Nelson , solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Program potpisuje Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Ambasadom SAD u BIH, Broadway Across Borders BiH i BHRT-om.

(Balans)