• tik tok

Hamlet zatvara pozorišnu sezonu

Jun 24, 2022

Tuzlanska publika imala je priliku pogledati više od stotinu domaćih izvođenja predstava te više od 20 gostujućih tokom ovogodišnje sezone u Narodnom pozorištu Tuzla koja je pri kraju.

Narodno pozorište Tuzla privodi kraju uspješnu 74. pozorišnu sezonu koja je bila obilna i uspješna. Ova kulturna ustanova je imala pet premijera. Tako se na pozorišnim daskama igrala premijera  predstave „Hamlet“, po tekstu W.Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, po tekstu Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića, „Snjeguljica i čudno ogledalo“, autorski projekat Midhata Kušljugića, „Kralj Betajnove“, autora Ivana Cankara i u režiji Gorana Damjanca, te predstavu „Bahanalije, po motivima drame Gorana Stefanovskog i u režiji Armina Filipovića.

Osim domaće produkcije, cilj je bio predstaviti se i u gostima pa je tako

ansambl ovog pozorišta učestvovao i na nekoliko domaćih i regionalnih festivala, odnosno, na Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu i to sa predstavom „Snjeguljica i čudno ogledalo“, a potom o na XIX Međunarodnom festivalu Mostarska liska sa predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“. Uskoro slijede 41. Pozorišne igrae u Jajcu, gdje će se Tuzlaci predstaviti sa ” Hamletom”.

Učešće na festivalima nije prošlo neopaženo kod publike i žirija. Tako je glumac Midhat Kušljugić dobio nagradu za najbolju adaptaciju teksta, za tekst „Snjeguljica i čudno ogledalo“.  Na festivalu ” Mostarska lista” , nagradu publike  „Velika liska dobila je predstava „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, a nagradu ” Mala liska” dobili su glumci Elvira Aljukić i Nermin Omić.

Pozorišna sezona 2021/2022  bit će zaokružena predstavom  „Hamlet“, u režiji Zlatka Pakovića, a koja će biti odigrana u utorak 28. juna u 19,30 sati i ulaz je slobodan.

( Balans)