• tik tok

Ko je Draško Stanivuković? Na društvenim mrežama izgradio političku karijeru

Aug 27, 2022

Draško Stanivuković gradonačelnik Banje Luke, rođen je 21. maja 1993. godine u Banjoj Luci. Političku karijeru započeo je u 18. godini.

Godine 2014. bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko dvije hiljade glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dvije godine kasnije kandidirao se za odbornika u Skupštini Grada Banje Luka te sa osvojenih dvije hiljade glasova postao najmlađi odbornik u historiji lokalnog Parlamenta.

Na Općim izborima 2018. godine se kandidirao za ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20.000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Danas je najmlađi Gradonačelnik Banja Luke u istoriji ovog grada.

Karijeru gradio preko Youtube i Facebook objava

Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana “Budi DRUGačiji” koje ima za cilj da motivira mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizirao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banje Luke, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama oboljelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizirao peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizirao proteste protiv povećanja akcija za gorivo i slično.

Inače, završio je Osnovnu školu “Aleksa Šantić” i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci.

U slobodno vrijeme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom vještinom krav maga i raznim drugim sportovima. U jednom intervjuu priznao je da je od malena želio da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjoj Luci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

Poznat je po tome što je žestoko provocirao vlast, često se izlažući čak i mogućnosti fizičkog sukoba.

Stanivuković ima 29 godina, a iako se radi o mladiću, posebno u politici, on iza sebe ima gotovo 12-godišnje političko iskustvo, budući da je u politici aktivno od 18. godine.

Stanivuković je u političkom sukobu sa porodicom Dodik, posebno su izražene prepirke preko društvenih mreža sa kćerkom Milorada Dodika, Goricom Dodik.

Iako baštini i čuva četničku ideologiju, te ne želi javno priznati genocid u Srebrenici, Stanivuković je jedan od omiljenih političara i u FBIH.

Aktivan je i na društvenim mrežama, pa tako skoro svakodnevno objavljuje svoje aktivnosti na svim platformama.

(Balans/Index.hr)