• tik tok

Klub za sve: Guber iz Srebrenice obilježava 100 godina postojanja

Mar 14, 2024

Foto: Facebook

Zlatna plaketa Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je u Banjaluci na manifestaciji “Dan fudbala u Republici Srpskoj” dodijeljena Fudbalskom klubu “Guber” iz Srebrenice u povodu 100 godina od osnivanja ovog kluba.

Priča se da su prvu pravu fudbalsku loptu iz Zagreba u Srebrenicu donijeli studenti koji su tamo studirali, još 1923. godine. Naredne 1924. godine ugledni Srebreničani Selman Selmanagić i Čedo Vujadinović su poklonili svoje njive na kojima je napravljeno igralište i tako je formiran fudbalski klub koji je u bogatoj istoriji nekoliko puta mijenjao ime, a od 1973. godine se zove Guber. Od te 1924. godine do danas, klub je prestajao raditi samo za vrijeme dva rata.

Od osnivanja, sastav tima i uprave je uvijek bio mješovit, višenacionalan ili kako se to danas kaže multietnički. U timu, upravi kao i među gledaocima oduvijek je bilo Srba, Bošnjaka, Hrvata, Roma i drugih, sjećaju se stariji Srebreničani, a tako je i danas. Fudbalski klub je bio miljenik građana Srebrenice a publika na utakmicama je ekipi uvijek bila dvanaesti igrač. Nezaboravni su bili, posebno, komšijski derbiji sa ekipom iz Bratunca.

Sa manje ili više uspjeha tokom svoje bogate istorije FK Guber se takmičio u ondašnjim, područnim, regionalnim ligama, sve do Republičke. Danas je član Druge fudbalske lige RS u grupi Istok. Vrhuncem uspjeha mnogi smatraju dvije utakmice protiv Budućnosti iz Titograda u četvrtfinalu Kupa bivše Jugoslavije. U prvoj utakmici Srebreničani su na svom terenu i pred svojom publikom dobili prvoligaša u čijem sastavu je tada bilo nekoliko reprezentativaca Jugoslavije.

Opširnije o klubu na N1.

(Marinko Sekulić )