• tik tok

(FOTO) Tuzlansko pozorište predstavlja BiH na festivalu u Bursi: Velika je to čast, ali i odgovornost

Feb 19, 2024

Foto: Balans

 Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla predstavljat će ove godine BiH na 11. Međunarodnom balkanskom tetar festivalu u Bursi. Tuzlaci će početkom marta nastupiti sa predstavom„Macbett“ Eugene Ionesca u režiji Davida Alića. 

Svake godine neko bosanskohercegovačko pozorište bude primljeno u takmičarski program Međunarodnog balkanskog teatar festivalu u Bursi. Ove godine to je Narodno pozorište Tuzla.

„Imali smo sreću da našu predstavu „Macbett“ prepoznaju kao najkvalitetniju i da nađemo svoje mjesto tamo. Velika je to čast, odgovornost i tenhičko-operativni izazov s obzirom na prirodu predstave. Predstava obiluje i raznim scenografskim elementima, igra je svjetla, puno kostima, puno glumaca, puno presvlačenja. Logistički je to izazov za našu kuću, ali i velika čast i zadovoljstvo što ćemo imati priliku tamo izvesti predstavu“- rekao je Mirza Ćatibušić, glumac u predstavi i direktor Narodnog pozorišta Tuzla. Po njemu, uvijek je zanimljivo izvoditi predstavu mimo matične kuće.

Ionescov „Macbett“ je satirična verzija Shakespearovog Macbetha, a govori o tome koliko je svaka osoba podložna promjenama kada se nađe u poziciji moći. Ova komična i apsurdna ratna priča govori o skidanju s vlasti nadvojvode Duncana i Macbettovim preuzimanjem njegovog trona, kraljevstva i žene. No, Macbettova radost neće trajati dugo, jer će se ispostaviti da je cijela zavrzlama oko njegovog preuzimanja vlasti i vjenčanja s lady Duncan bila samo igra dviju luckasih vještica.

„Igram jednog surovog vladara, a htio sam ga napravim pomalo ludog, osionog, debilnog. Pokušao sam napraviti jednog nesvakidašnjeg suverena koji vlada na ovim prostorima, a da podsjeća na sve naše suverene. Po reakciji mnogih gledalaca, dopalo im se to što sam radio. U nekim momentima sam čak išao do momenta djetinjastosti“- priča glumac Milenko Iliktarević te dodaje da je njegova uloga veoma specifična i raznolika. Predstaviti se tom ulogom, ali i kompletnom predstavom na jednom prestižnim festivalu, izazov je.

„Ja očekujem da će publika, prije svega, razumjeti predstavu jer imat ćemo prevod i da će uživati. Predstava ima i bajkovitosti. Nadam se će publika uživati u efektima, igri, glumi“- naglašava Iliktarević.

U predstavi igra i Siniša Udovičić koji kaže da je uloga zahtjeva onoliko koliko se glumac potrudi da iscrpi materijal koji ima.

„Ja igram Macbettovog najboljeg prijatelja i on doživi veliku transformaciju. On je u suštini vojnik koji obavlja zapovijedi. Međutim, kada ne dobije obećani dio kolača, postaje zajedljiv i traži svoj dio u hijerahiji da bi u nekoj varijanti, postao idući tiranin“- pojašnjava ovaj glumac. Sa takvom ulogom i predstavom, dobro je pokazati se i van granica BiH, dodaje.

„Lijepo je što idemo. Kultura je i kulturna razmjena i to su zapravo najljepši trenuci ovog posla. Važno je da se vidimo, da se pokažemo u najboljem svjetlu. Mi predstavljamo naš grad, našu državu na tom festivalu. Da nas publika vidi i da se prikažemo u najboljem svjetlu. Radujem se“- kazao je Uvodičić. Gostovati van granica BiH je prilika koju ne treba propustiti, ističu iz glumačke ekipe.

„Bitno je to mnogo. U ovim područjima države, ne dobijamo često priliku otići na neke bitne festivale. Svaki put kada se ukaže prilika, želimo se pokazati u što boljem svjetlu. Iznenađeni smo što smo prošli na to sve, ali i ponosni“- izjavio je glumac Elvis Jahić.

Predstavu „Macbett“ tuzlanski ansambl igrat će po neki put inače, a trenutno radi probe zbog zamjene jedne glumice. Kako je iznova ponavljati ulogu?

„Skoro je neko poredio filmsku i pozorišnu glumu. I naveo je jednu od razlika, a to je da se na filmu to uradi jednom, zapakuje i to je gotovo. U pozorištu je to drugačije. Nešto se jednom spremi i skuha, da se kulinarski izrazim, publika ruča, ali treba to opet sutra oživjeti. To je jedna dodatna disciplina i provokacija za još da se napravi kako treba, da se isprovocira da svaki put to uradimo na istom nivou, ako ne i bolje“- smatra Jahić.

 Uporedo, ovaj ansambl radi na novoj predstavi „Tri prikazivanja Boga“ Aleša Kurta.To je druga saradnja sa poznatim rediteljem Alešom Kurtom nakon izuzetno uspješne predstave „Kreketanje“ koju je režirao po tekstu Almira Bašića. Premijera je planirana krajem marta.

(Nataša Tadić)