• tik tok

(FOTO) Tuzlanski rudari podržavaju komorate iz Zenice: Rudarima je puna glava ceste i rješavanja problema na cesti

Mar 27, 2024

Foto: Balans

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine danas, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, organizuje protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, a podršku im daju i rudari iz drugih rudnika.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH i Sindikat rudara jučer nisu postigli dogovor o isplati januarske i februarske plate zeničkim rudarima koji su početkom marta obustavili proizvodnju.

“Elektroprivreda BiH nema pravnu ni finansijsku osnovu da isplati te plate. Pokušat ćemo iz budžeta to platiti, ali nama je potrebno dodatnih 20 dana da to provedemo u skladu sa propisima”-kazao je Vedran Lakić, ministar indutsrije, energetike i rudarstva FBiH.

Podsjećamo, zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta jer nisu dobili nijednu platu iz tekuće godine.

“Osnovni zahtjev na protestu bit će isplata plata za januar i februar, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima. Očekujemo da će biti okončan i Elaborat o trenutnom stanju i perspektivama Rudnika mrkog uglja Zenica”- kazao je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudnika u FBiH.

Podršku komoratima daju i rudari iz Tuzle te je njih 50 otišlo jutros autobusom za Sarajevo koji su kazali da su se nadali rješenju na jučerašnjem sastanku.

“Rudarima je puna glava ceste i rješavanja problema na cesti. Isto tako, uvijek smo kazali da nas ne ispituju. Danas ćemo tamo precizno i jasno sa 300 komorata iz svih sedam rudnika. Ide podrška komoratima Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici koji treći mejsec nisu dobili platu. Danas je protest isključivo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora”- kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika “Kreka” iz Tuzle.

Sve ostalo što se tiče subdine rudnika, treba struka, Vlada i vlasnik kapitala da riješe, naglašava Tokić.Nakon urađenog Eleborata koji se očekuje ovih dana, da se rudarima i javnosti obznani šta će btii dalje.

“Hoće li biti striktna reorganizacija ili trajan prekid rada, u oba slučaja sindikat insistira  da se ispoštuje uvezivanje radnog staža, otpreminine i eto vam rudnik i Zenica i ostal rudnici. I moram kazati danas ponovo: Nemojte nas više ispitivati! Danas je ovoliki broj rudara, a ako ne bude rješenja, onda slijedi ono što je bilo 2021.godine i doći će svi rudari”- poručuje Tokić i dodaje da dinamika rješavanja problema zeničkih rudara, nikome ne odgovara,a posebno rudarima kojima je to udar na egzistenciju. Sve uz činjenicu je šest rudnika podiglo proizvodnju pa tako rudari “Kreke” dnevno proiuzvedu više od 4.180 tona uglja.

(Nataša Tadić)