• tik tok

(FOTO) Tuzla dobila novi kružni tok: Manje saobraćajne gužve i smanjenje aerozagađenja

Mar 15, 2024

Foto: Balans

Kružni tok na lokaciji “Crveni 7” u Tuzli danas je otvoren za saobraćaj, a ubuduće bi trebao olakšati vozačima kao i smanjiti zagađenje zraka.

Izgradnja kružnog toka je počela 1. oktobra prošle godine, a rok za završetak je bio 1. mart ove godine. Izgradnja moderne raskrsnice je koštala više od 1,5 miliona KM.  Ovim projektom se riješilo vrlo značajno frekventno čvorište te u značajnoj mjeri podignut nivo bezbijednosti, kako kolskog tako i pješačkog saobraćaja.

“Drago mi je da smo završili i da je ovaj asfalt napravljen po parametrima koje propisuje EU i da ćemo, u pravom smislu riječi, voziti se po jednom kvalitetnom putu sjeverne saobraćajnice. Saobraćajnicu smo uradili tako da smo zamijenili kompletnu infrastukturu koja se nalazi ispod saobraćajnice i da nam se ne bi desilo da sutra da pukne vodovodna cijev ili cijev od centralnog grijanja pa da odmah moramo roviti i kopiti novi put”- rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle. Ovaj kružni tok, dodaje on, trebao bi doprinijeti ubrzanju protoka saobraćaja kroz koji bi se trebalo doprinijeti generalno  kvalitetu prometa u Tuzli. Osim toga, kružni tokovi korisni su i za smanjenje aerozagađenja jer kada su automobili u mirovanju, tačnije, kada stoje na semaforima, veće je zagađenje.  Stoga, Tuzla se ugleda na prakse evropskih zemalja.

“Kružni tokovi su svugdje u svijetu i Evropi i mi smo se odlučili da krenemo u tim pravcima. Naš sljedeći projekat  koji ćemo raditi ove godine je kružni tok na Slatini, a poslali smo dosta i zahtjeva prema “Cestama FBiH” da, gdje god mogu na južnoj saobraćajnici kojom oni upravljaju, naprave kružne tokove i tako ubrazamo protok saobraćaja”- naglašava Lugavić.

Grad Tuzla ima namjeru ove godine realizirati brojne inftastrukturne projekte te je jučer potpisano kreditno zaduženje od 11,1 miliona KM kod Razvojne banke FBiH. Planirano je da se sanira 112 putnih pravaca, tvrdi Lugavić.

“Radit ćemo puno zamjene vodovodne mreže, kanalizacione gdje budemo mogli, prorširenje javne rasvjete, zamjena stare rasvejete sa led sijalicama i tako napraviti uštede u budžetu uz immplementaicju projekta pametno upravljanje javnom rasvjetom. Radit ćemo reparaciju pomoćnog stadiona Tušanj, reparaciju Mosta kipova i Plavog mosta, radit ćemo dosta na uređenju potoka i rijeka korita”- obećava tuzlanski gradonačelnik te najavljuje veliku ekološku akciju čišćenja obale jezera Modrac naredni mjesec.

Kada je u pitanju generalno infrastruktura Tuzle, Grad je uputio dopis “Cestama FBiH”  nekoliko zahtjeva da na određenim raskrsnicama budu kružni tokovi. Tako je upućen i poseban zahtjev sa idejnim rješenjem za postavljanje privremenog kružnog toka na Brčanskoj Malti koji bi postavljen šest mjeseci, ali odgovora još nema. Osim toga, tražena je saglasnost da se produži pješačka i biciklistička staza od Doma penzionera do BCC-a. Odgovor se, također, čeka, a Lugavić najavljuje da će tražiti sastanak sa nadležnima da se to riješi.

Sve ove aktivnosti idu uz činjenicu da je ovo izborna godina kada slijede lokalni izbori i izbor za gradonačelnika i vijećnika u Gradsko vijeće.

“Vi vidite da ja radim svaki dan. Ja ne radim ništa izbora i radi izborne kampanje već radim za građanke i građane grada. Tako smo i budžet napravili. Komuniciram sa građankama i građanima preko društvenih mreža gdje mi javljaju šta to trebam još uraditi da nam bude bolje. Proslijeđujem te zahtjeve našim javnim preduzećima, ustanovama i službama i na takav način svakodveno radimo na rješavanju problema jer je to jedini put ako želimo graditi bolju budućnost”- poručuje Lugavić.

(Nataša Tadić)