• tik tok

 ( FOTO) Ronioci čistili  jezero Vidara u Gradačcu

Jun 13, 2022

Ekološka akcija „ Vidara“ 2022“ relizovana je protekli vikend u Gradačcu gdje su ronioci izvlačili smeće sa dna jezera Vidara, a aktivisti čistili obalu. U čićenju jezera učestvovali su članovi nekoliko organizacija.

Vidara je umjetno jezero u Gradačcu koje je nastalo pregrađivanjem lokalne rijeke 1971. godine. Brana je duga oko 240 i visoka 21 m. Jezero je razgranato i ima tri velika zaljeva i mnogo manjih, a 2013. godine jezero je poribljeno. Kao i većina prirodnih ljepota i bogatstava u BiH, jezero nije ostalo imuno na zagađivanje. Neodogovorni pojedinci bacaju smeće u jezero i na njegovu obalu, a to onda čiste članovi Ronilačkog kluba „Vidara“ Gradačac.

„ Godinama čistimo jezero. Iako je stanje bolje, svake godine sa dna jezera izvadimo stotine kilogarma otpada. Svijest građan se polako mijenja, ali potrebno je još puno sistemskog rada da Vidara opet postane poznato kupalište“- kazala je Sabina Skenderović, članica kluba koja je pod vodom čistila smeće.

U akciji čišćenja obale i dna jezera Vidara su učestovali i članovi udruženja “EKO Zeleni” Gradačac i Big Ben Centar Gradačac i Srebrenik.

„ Da bismo mogli uživati u ovoj ljepoti naodmak grada, moramo se svi brinuti za nju. Građani i turisti ovdje dolaze zbog prelijepih pejzaža i zelenih površina, a mi ćemo u narednom periodu obogatiti sadržaj, da posjetioci imaju gdje proštetati, sjesti, odmoriti se i slično“- najavio je  Aziz Hodžić, predsjednik UG „ Eko zeleni“ Gradačac.

Sve pomute organizacije je povezao projekat „ Snaga lokalnog“.

„ Mislim da je ovo samo početak promjena koje ćemo zajednički praviti“- poručio je Enes Omerović, presjednik Ronilačkog kluba „ Vidara“ Gradačac.

Projekat „ Eko akcija- Vidara 2022“ podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta ”Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi uz podršku USAID-a.

Nataša Tadić